neum 12
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNŽ) upozorava da je u razdoblju od 2. do 15. augusta došlo do izrazitog pogoršanja epidemiološke situacije na području te županije.

FIXGEHALT

U spomenutom razdoblju sedmična incidenca je s 44,39 porasla na 154.91 novozaraženih osoba na 100.000 stanovnika, što predstavlja porast broja novozaraženih za 350 posto, saopćili su iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi.

U posljednjih sedam dana najviša incidenca zabilježena je u Neumu 297,55, Mostaru 212,23 i Čitluku 150,70 na 100.000 stanovnika.

Porast broja novozaraženih doveo je do porasta broja hospitalizacija, tako da se na bolničkom liječenju u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar trenutno nalazi 28 osoba.

LIDER

“S obzirom na očekivano daljnje pogoršanje epidemiološke situacije u HNŽ, nužno je striktno pridržavanje naredbi i preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, koje vrijede i na području HNŽ, a čije je trajanje Vlada Federacije BiH 11. kolovoza produžila na daljnja dva tjedna. Također, potreban je pojačani nadzor nad provedbom aktualnih mjera koji provode nadležne inspekcijske službe”, poručili su iz štaba.

Napominju da HNK raspolaže dovoljnom količinom vakcina protiv Covid-19 te su pozivali sve stanovnike da se imuniziraju.