Pogoršavaju li se onkološka oboljenja u pandemiji?

1634223043 profimedia 0516267872 750x488 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Anne LaPorte, medicinska sestra, bila je umorna i imala je bolove u leđima. Preselila se u Kaliforniju u vrijeme početka pandemije 2020.godine – kada se većina ljudi osjećala nelagodno. “Mislila sam da je to stres.” rekla je LaPorte (55). Zakazala je pregled.

“Moji simptomi su se pogoršavali. Covid je u to vrijeme upravo stizao u našu bolnicu, pa su stvari bile prilično stresne. Imala sam poteškoća s pristupom osnovnim pregledima, jer je naša ustanova bila – kao i većina ustanova – potpuno nepripremljena za epidemiju”, rekla je LaPorte.

“Bila sam kod tri ljekara primarne zdravstvene zaštite i tri puta sam otišla u hitnu, prije nego što mi je dijagnosticiran rak pluća četvrte faze. Rekla bih da je trebalo šest mjeseci prije nego što sam dobila dijagnozu”, rekla je za CNN.

LaPorte nikada nije pušila, bila je aktivna kao triatlon sportašica i bila je dobrog zdravlja.

Zbog pandemije oboljeli od raka bore se i za osnovnu njegu

“Dan prije nego što mi je dijagnosticiran rak pluća četvrte faze, prešla sam 50 milja. Moja prognoza je bila tri do šest mjeseci kada mi je dijagnosticiran.” rekla je LaPorte.“

Rekla je da su ljekara otkrili da se rak proširio po kičmi, jetri i lijevom oku. Sada u penziji, LaPorte je na liječenju već 13 mjeseci.

ČITAJ JOŠ:  Objavljena lista 10 najplaćenijih glumaca: Neki vas možda i iznenade

Zbog pandemije koronavirusa, njeno iskustvo su uobičajeni problemi u rutinskoj njezi.

U cijeloj državi desile su se poteškoće sa pregledima i prepreke liječenju.

I ljekari se sada brinu da su kašnjenja dovela do toga da pacijenti dolaze u ordinacije s uznapredovalim rakom.

Ljekari: ‘Zabrinuti smo što bolest napreduje’

Doktor Randy Hicks, izvršni direktor Regional Medical Imaging u Michiganu, primijetio je teškoće u liječenju raka svojih pacijenata.

“Michigan je bio ozbiljno pogođen pandemijom 2020., a nažalost svih mojih devet centara bilo je pod uticajem ukupno 9,5 sedmica prošle godine, što je rezultiralo značajnim zaostatkom liječenja pacijenata koji su ili odgodili ili potpuno preskočili mamografiju prošle godine”, napisao je Hicks u mailu CNN-u.

Ove godine u njegovim ustanovama zabilježen je porast naprednih slučajevima raka.

“Nema sumnje u to, nažalost, ove smo godine vidjeli neke napredne slučajeve, vjerojatno zbog toga što su žene odgodile pregled.”, rekao je ovaj doktor.

Lijekari se također brinu da ova kašnjenja u pregledu i brizi mogu imati veći uticaj na oboljele te zabrinjavajuće razlike u zdravstvenoj skrbi koje su dugo postojale prije pandemije.

Studija objavljena u ovomjesečnom izdanju časopisa Preventivna medicina otkriva da je u aprilu 2020. ukupan broj probnih testova na rak dojke i vrata maternice američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pao za 87%, odnosno 84%, u usporedbi s prethodnim petogodišnjim prosjecima za taj mjesec.

ČITAJ JOŠ:  “Bio sam tri godine u zatvoru, ovo je za mene milina” (VIDEO)

U aprilu 2020. pad u pregledu karcinoma dojke varirao je od 84% među afroameričkim i latinoameričkim ženama do 98% među američkim Indijankama/domorocima Aljaske.

Do juna 2020.godine volumen skrining testova na rak dojke bio je 39%, odnosno 40% u odnosu na petogodišnji prosjek za taj mjesec.

Žena umrla od raka nakon što je otpuštena zbog pacijenata oboljelih od Covida

“Zabrinuti smo što dispariteti rastu, ali definitivno nam je potrebno još vremena da shvatimo da potpuni uticaj pandemije još proživljavamo.”, rekla je za CNN dr. Laura Makaroff, viša potpredsjednica za prevenciju i rano otkrivanje u Američkom društvu za borbu protiv raka.

“Prvo, definitivno smo vidjeli snažan pad pregleda oboljelih od raka na početku pandemije – još u proljeće 2020. godine , jer su se zdravstveni sistemi morali prilagoditi, kako bi zadovoljili akutne potrebe pacijenti s Covidom”, rekla je Makaroff.

Pandemija koronavirusa mogla bi uticati na njegu oboljelih od raka u budućnosti

Makaroff je rekla da ona i njene kolege iz Američkog društva za borbu protiv raka čekaju da dođu podaci o specifičnim uticajima koje je pandemija imala na brzinu dijagnostike, pristup liječenju i druge aspekte skrbi o raku. U avgustu su objavili studiju u časopisu Cancer u kojoj je utvrđeno da je stopa pregleda od raka dojke opala za 8% od jula 2019. do 2020. godine.

ČITAJ JOŠ:  Sok od trešnje djeluje poput lijeka protiv visokog krvnog pritiska

Uopšteno “iako postoji više modela predviđanja objavljenih u recenziranim časopisima za procjenu učinaka odgođenih ili propuštenih pregleda, biće potrebno vrijeme da se podaci iz stvarnog svijeta prikupe i razjasne ukupni stvarni uticaj i na određenu populaciju ili geografska područja, ” rekao je glasnogovornik MD Anderson Cancer Center -a za CNN.

‘Nepravda je užasna’

Kao bivša medicinska sestra, LaPorte je iz prve ruke vidjela nejednakosti u zdravstvenoj zaštiti.

“Nejednakost je užasna u zdravstvenoj zaštiti. Ne samo za rak, već i za sve bolesti. Kao medicinska sestra, radila sam u velikim gradskim bolnicama s visokim stopama pacijenata s nižim prihodima i postoji više razloga zašto postoje razlike”, rekla je.

“Dakle, pristup skrbi izazov je u najboljim vremenima, a mi se bavimo globalnom pandemijom sa kojom ova zemlja nije bila spremna. Vidite da pandemija samo potpuno izjeda resurse.”, dodaje penzionisana medicinska sestra LaPorte.

Postoje neke uznemirujuće sličnosti u tome kako obe bolesti- Covid-19 i rak -nesrazmjerno utiču na Afroamerikance.

Podaci američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da je vjerovatnost da će najmanje dvostruko Aftoamerikanaca umrijeti od Covid-19 u odnosu na nehispanske bijelce te je gotovo tri puta veća vjerojatnost da će biti hospitalizirani. I Afromerikaci i Latinoamerikanci imaju veću vjerovatnost da će biti zaraženi Covidom. Slične razlike postoje i za neke vrste raka.

GODISNJICA
MARKETING