Pogrešna procjena Indiju odvela u “korona katastrofu”

1 2

Period od septembra prošle do februara ove godine ostat će upamćen u Indiji. Tada je broj slučajeva koronavirusa u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji svijeta prkosio globalnim trendovima, naglo padajući tokom najhladnijih mjeseci u godini. 

Nagađalo se da je Indija možda prirodno dostigla imunitet krda. Bila je to primamljiva ideja koju su prihvatili u najvišim indijskim političkim, medijskim, pa i naučnim krugovima – čak je i studija koju je naručila vlada sugerirala da je imunitet stada zaista mogao da bude postignut, piše Gardijan (Guardian).

Sada, sa dnevnim brojem zaraženih koji prelazi 360.000 i sa oko 3.200 smrtnih slučajeva dnevno, mnogi vide to zatišje kao jednu od najsmrtonosnijih i najpogrešnih procjena tokom pandemije.

– Izbori, vjerski festivali, sve se otvorilo u potpunosti. To je bila vrlo loša odluka i platili smo vrlo visoku cijenu za to – kaže Sujatha Rao, bivša sekretarka indijskog ministarstva zdravlja i porodične dobrobiti.

Izbijanje drugog talasa, podstaknuto različim i zaraznijim sojevima koronavirusa, dovelo bi do kolapsa većinu javnih zdravstvenih sistema, a ne jedan od hronično loših kao što je indijski. Ali stručnjaci za javno zdravlje kažu da je razmjera zaraze u Indiji također djelimično prouzrokovana ponašanjem ljudi.

Uz upozorenja da treba da se drže mjere predostrožnosti, vlade na svim nivoima su dopustile da se obnove masovni događaji, a pokrenute su i predizborne kampanje. Neki političari i naučnici hvalili su se niskim stopama infekcije i smrtnosti zbog kojih su Indijci imali utisak da su nekako posebni.

– Nismo posebni – rekao je Šahid Džamel, virusolog sa Univerziteta Ahoka.

Očekivali manje stope smrtnosti

S obzirom da je stanovništvo u Indiji većinski mlado, očekivalo se da će stope smrtnosti od korone biti niže nego bilo gdje drugo, piše Gardijan.

Zvanični brojevi tokom prvog talasa bili su izuzetno niski. Ipak, broj preminulih od korone prošle godine je iznosio oko 12.000, u poređenju sa više od 60.000 ljudi koliko je od korone umrlo u Francuskoj u istom periodu.

U tom periodu neki naučnici su vjerovali da se Indija možda i zauvijek riješila koronavirusa. Krajem februara sa smanjenjem brojem slučajeva, život u toj zemlji se polako vraćao u normalu. Tržni centri bili su puni, gužve su viđene i na stadionima za kriket. Uprkos u upozorenjima parlamentarnog odbora u novembru da je broj kreveta u vladinim bolnicama mali, četiri privremene bolnice u glavnom gradu su demontirane.

Najduža predizborna kampanja

U zapadnom Bengalu, indijska komisija je nadjačala opozicione stranke i dala je dozvolu za najdužu regionalnu predizbornu kampanju u zemlji, zajedno sa izborima u još četiri države i teritorije. Sam premijer Modi se hvalio veličinom gužve kojoj će se obraćati u narednim sedmicama. Početkom ove sedmice zapadni Bengal je imao najbrži rast korona slučajeva u Indiji. U četvrtak je glasanje ipak nastavljeno.

Odobrenje je dato i za Kumbh Mela, vjerski festival u severnoindijskom gradu na obali rijeke Gang. Događaj je predstavljen kao čist i bezbjedan na naslovnoj strani nacionalnih novina, a Tirath Singh Ravat, glavni ministar države u kojoj se festival održao, ohrabrio je ljude da dođu u što većem broju.

– Niko neće biti zaustavljen u ime koronavirusa, jer smo sigurni da će vjera u Boga pobjediti strah od koronavirusa – rekao je on.

Evidentirane infekcije u državi su skočile 1.800 posto u posljednjih 25 dana.

Prethodni članakHadžović: Dok novinari raskrinkavaju najveći skandal u novijoj historiji BiH, opozicija se slikava kako čisti parkove
Sljedeći članakKuman: Uvjeren sam da ćemo, ako slavimo u svih pet utakmica, biti prvaci