Pogubili ste se u imenima sojeva COVID-19: Zasad ih ima devet, nazvani po grčkom alfabetu

49f2d93be2090348d7c5416c0d6f785a
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje naučnici prate.

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stvorila sistem imenovanja varijanti COVID-19 po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima.

Zdravstveni stručnjaci napominju da naučnici još uvijek uče o karakteristikama varijanti COVID-19, pa nema jednoglasnog mišljenja o tome mogu li različiti sojevi uzrokovati teži oblik bolesti i u kojoj mjeri vakcine djeluju protiv njih.

Mnoge varijante lakše se i brže šire od izvornog COVID-19, tvrde zdravstveni stručnjaci.

Ovo su varijante koronavirusa:

Alfa

Alfa varijanta prvo je identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost. CDC je isticao da ta varijanta na temelju podataka o hospitalizaciji i smrtnosti možda izaziva teže simptome od izvorne.

Beta

Prvo je identificirana u Južnoj Africi, a također su je i CDC i WHO označili kao varijantu koja ih brine.

Delta

Ta je varijanta prvo zabilježena u Indiji, a CDC i drugi naučnici ističu da je zaraznija u odnosu na prethodne sojeve. Radi se o varijanti koja se upravo širi Evropom i Amerikom i izaziva bojazan od novog vala bolesti u jesen.

Delta plus

Oko “delte plus” situacija je nejasna. Prvo je navodno zabilježena u Južnoj Koreji, Indiji i SAD-u, a neki vjeruju da je riječ o zaraznijoj delta varijanti. Stručnjaci prate i čekaju.

Gama

Prvo je zabilježena u Brazilu, a potvrđena je i u Japanu. CDC i WHO označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Eta

WHO i CDC u klasifikaciji ete navode da je to varijanta koju treba pratiti, što je “blaža” kategorija od prethodnih. Ta je varijanta dokumentirana u više zemalja.

Jota

Riječ je, prema WHO-u i CDC-u, također o varijanti za praćenje. Dokumentirana je prvotno u SAD-u, tačnije u New Yorku.

Kapa

Kapa je također u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u oktobru 2020. godine.

Lambda

Prvobitno je zabilježena u Peruu u decembru 2020, a od tada je potvrđena u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. WHO ju klasificira kao varijantu koju je potrebno pratiti.

GODISNJICA
MARKETING