49f2d93be2090348d7c5416c0d6f785a
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Virusi se stalno mijenjaju mutacijama, što rezultira novim varijantama koje naučnici prate.

FIXGEHALT

Zbog toga je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) stvorila sistem imenovanja varijanti COVID-19 po grčkom alfabetu kako bi olakšala javnu raspravu o njima.

Zdravstveni stručnjaci napominju da naučnici još uvijek uče o karakteristikama varijanti COVID-19, pa nema jednoglasnog mišljenja o tome mogu li različiti sojevi uzrokovati teži oblik bolesti i u kojoj mjeri vakcine djeluju protiv njih.

Mnoge varijante lakše se i brže šire od izvornog COVID-19, tvrde zdravstveni stručnjaci.

LIDER

Ovo su varijante koronavirusa:

Alfa

Alfa varijanta prvo je identificirana u Ujedinjenom Kraljevstvu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost. CDC je isticao da ta varijanta na temelju podataka o hospitalizaciji i smrtnosti možda izaziva teže simptome od izvorne.

Beta

Prvo je identificirana u Južnoj Africi, a također su je i CDC i WHO označili kao varijantu koja ih brine.

Delta

Ta je varijanta prvo zabilježena u Indiji, a CDC i drugi naučnici ističu da je zaraznija u odnosu na prethodne sojeve. Radi se o varijanti koja se upravo širi Evropom i Amerikom i izaziva bojazan od novog vala bolesti u jesen.

Delta plus

Oko “delte plus” situacija je nejasna. Prvo je navodno zabilježena u Južnoj Koreji, Indiji i SAD-u, a neki vjeruju da je riječ o zaraznijoj delta varijanti. Stručnjaci prate i čekaju.

Gama

Prvo je zabilježena u Brazilu, a potvrđena je i u Japanu. CDC i WHO označili su je kao varijantu koja izaziva zabrinutost.

Eta

WHO i CDC u klasifikaciji ete navode da je to varijanta koju treba pratiti, što je “blaža” kategorija od prethodnih. Ta je varijanta dokumentirana u više zemalja.

Jota

Riječ je, prema WHO-u i CDC-u, također o varijanti za praćenje. Dokumentirana je prvotno u SAD-u, tačnije u New Yorku.

Kapa

Kapa je također u blažoj kategoriji, a prvo je otkrivena u Indiji u oktobru 2020. godine.

Lambda

Prvobitno je zabilježena u Peruu u decembru 2020, a od tada je potvrđena u više američkih saveznih država, uključujući Teksas i Južnu Karolinu. WHO ju klasificira kao varijantu koju je potrebno pratiti.