Portal 072info

Pojačane aktivnosti policije na kontroli zloupotrebe djece koja prosjače i protupravnog točenja alkohola maloljetnicima

U proteklom periodu, u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona izvršena je analiza i procjena stanja javnog reda i mira na području Zeničko-dobojskog kantona, posebno kada je u pitanju učešće djece i maloljetnih lica u narušavanju javnog reda i mira, te zloupotreba maloljetnih lica od strane roditelja, staratelja ili trećih lica u svrhu činjenja određenih prekršaja. Izvršenom analizom je utvrđeno da je svakodnevno primjetan veći broj maloljetnih lica koja, boraveći u ugostiteljskim objektima, konzumiraju alkoholna pića, te sve veći broj maloljetnika koji se po nagovoru starijih osoba, najčešće roditelja ili staratelja, bave prosjačenjem, u tačno određenim vremenskim periodima i na određenim lokalitetima, čime se u znatnoj mjeri ugrožava javni red i mir. Iako policijski službenici svakodnevno sankcionišu počinitelje navedenih prekršaja, prilikom analize istih iskazana je potreba za većom i sveobuhvatnijom akcijom, kako bi se na efikasniji način spriječila ovakva društveno neprihvatljiva i devijantna ponašanja mlade populacije stanovništva, kao i zloupotreba istih.

S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je sačinila plan aktivnosti koje će se realizovati u narednom periodu, a sa ciljem kontrole zloupotrebe djece u svrhu prosjačenja i protupravnog točenja alkohola maloljetnim licima u ugostiteljskim objektima. Navedene aktivnosti će se sprovoditi u saradnji sa predstavnicima centara za socijalni rad, u vremenskom periodu od 13. do 18. januara tekuće godine, na području svih policijskih stanica našeg Kantona.

Aktivnosti policijskih službenika u navedenom periodu bit će usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema maloljetnim licima koja prosjače ili se odaju skitnji, te njihovim roditeljima, starateljima ili trećim licima koja ih navode na to, kao i licima koja daju alkoholna pića maloljetnicima, a posebno vlasnicima ugostiteljskih i drugih objekata u kojima se toči alkohol, kojim radnjama se čine prekršaji shodno Zakonu o javnom redu i miru Zeničko-dobojskog kantona.

Ovom prilikom, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona iskazuje svoju punu spremnost u osiguranju povoljnog stanja javnog reda i mira na području iz svoje nadležnosti, te poziva građane da se, u svim slučajevima kada uoče radnje i pojave kojima se na bilo koji način remeti javni red i mir, obrate policijskim službenicima na terenu, najbližoj policijskoj stanici ili pozovu broj 122.

Podijelite članak

Počitajte još

Oko joj je bilo zatvoreno, usta razvaljena, bila je modra i krvava: Mirko do detalja objasnio kako je Gagi krvnički pretukao Anabelu

Redakcija

Uznemirujući video: Vođa kavačkog klana teško ranjen, napadači zapalili automobil pa pobegli

Redakcija

Meteorolozi upozoravaju: Nevrijeme u dijelovima BiH u narednim danima

Redakcija

Glumački parovi koji su morali nastaviti saradnju na snimanju iako su raskinuli

Redakcija

Kako žene na Instagramu žele privući pažnju bivšeg partnera? I gdje griješe…

Redakcija

McLaren zbog COVID-19 otpušta 1.200 radnika

Redakcija

Ubio ženu dok je spavala bacivši na nju kobru

Redakcija

POGLEDAJTE KOLIKE SU PLATE DELEGATA: Špirić prednjači sa preko 5.000 KM

Redakcija

U 87. godini života preminuo poznati američki glumac

Redakcija

U BiH se otvara jedan od najsavremenijih tržnih centara u regionu (VIDEO)

Redakcija

Strahovito nevrijeme pogodilo dijelove Balkana, grom ubio ženu, led zabijelio sve (VIDEO)

Redakcija

Ronaldo ima novi imidž: Dobio pet miliona lajkova za samo sat vremena

Redakcija

Bh. pjevač ulazi u politiku, evo gdje vodi sugrađane ako pobijedi

Redakcija

Bicikl više nije siguran ni u kući

072info

Novalić rekao da se riješio Zorana Blagojevića, a bio s njim u Tuzli

Redakcija

Barcelona za Pjanića Juventusu daje svog velikog talenta

072info

Covid-19: Prva zemlja sa više od 100 hiljada mrtvih

Redakcija

Dočekali smo skupa 65 sretnih Bajrama

072info

I Saša Popović dobio 100 eura “pomoći” od države Srbije

072info

Da li ste znali: Otkrivamo ko je razvio ideju socijalne distance 2006. godine

Redakcija