Pojačane kontrole na granici BiH i EU: Hrvati vraćaju i zbog vaservage

Ilustracija

Hrvatska strana s Graničnog prijelaza u Županji svakog dana vrati najmanje jednog bh. državljanina koji ne ispunjava uvjete ulaska u Hrvatsku.

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Kontrole su, kako nam je rečeno, pojačane zbog priprema Hrvatske za ulazak u šengensku zonu. Vlasti u Zagrebu navode da će polovinom godine biti potpuno spremne.

Zdravko Sedlo, komandir Granične policije BiH u Orašju, kaže da su kontrole pojačane s hrvatske strane, ali da se nekada desi da niko ne bude vraćen.

– Oni svakodnevno provode pojačane mjere nadzora zbog skorašnjeg ulaska u šengensku zonu. Ipak, taj broj nije zabrinjavajući i na GP Orašje nema učestalih povrata bh. državljana. Kolege s hrvatske strane najčešće vraćaju naše državljane zbog neispunjavanja uvjeta ulaska u RH. Na prvom mjestu vraćaju ih zbog nedostatka novčanih sredstava koja su potrebna za boravak u Hrvatskoj – kaže on.

Tokom sezone radova, kaže on, hrvatski graničari vraćaju one kod kojih nađu građevinski alat za rad i one za koje procjene da idu raditi nacrno.

Kako smo se mogli uvjeriti, hrvatska strana provodi pojačane kontrole ulaska u zemlju, a najčešće vraćaju bh. građane koji u rukama preko oraško-županjskog mosta nose vaservage, metalne letve za ravnanje i drugi građevinski alat te krcate torbe.

Nerijetko se događa, kako smo saznali na licu mjesta, da graničari takve osobe izvode iz autobusa i sprečavaju prelazak granice EU. Neki od njih dobiju višemjesečnu zabranu ulaska u RH, dok drugi prođu tek s jednokratnom zabranom ulaska.

Uglavnom, samo rijetki koji namjeravaju poći trbuhom za kruhom u susjednu državu uspiju promaknuti očima hrvatske policije koja, u skladu sa smjernicama EU, provodi detaljan nadzor nad granicom kako bi se smanjio broj ulazaka stranih državljana koji iz ekonomskih razloga odlaze u EU.

Tokom posjete granici u Orašju sreli smo i 23-godišnjeg Miralema Agovića, poznatog muzičara iz Orašja, kojem je hrvatska policija nedavno uskratila ulazak u RH.

– U večernjim satima krenuo sam u Vukovar gdje sam trebao nastupati u jednom diskoklubu. Vozio me kolega i po dolasku na granični prijelaz u Županji izdvojili su nas i obavili detaljan pretres vozila. Kada sam na njihov upit odgovorio da idem kao DJ nastupati u Vukovorsko-srijemskoj županiji, uskratili su mi ulazak i vratili uz obrazloženje da trebam imati odobrenje za nastup. Prije toga sam često išao u Hrvatsku i nikada nisam imao problema – kazao nam je Agović.

Avaz