Portal 072info

Pojašnjenje inspekcije: Ko za Dan državnosti smije raditi, a ko ne

sa irfan cengic clf 241120 00 00 14 24 Still006
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U skladu sa odredbama Zakona o radu, koji ne zabranjuje rad u vrijeme praznika već propisuje da radnik koji tog dana radi ima pravo na povećanu plaću za rad, kantonalni inspektori rada će tokom predstojećeg državnog praznika – Dana državnosti BiH vršiti pojačane inspekcijske nazore kod onih poslodavaca kojima će 25.novembar biti radni dan, saopćeno je iz Kantonalne uprave za inspekcija poslove Kantona Sarajevo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Kako je navedeno u saopćenju, planom nadzora tog dana obuhvaćene su trgovine, tržni centri, marketi i ugostitelji, uz podsjećanje da i ostali zaposlenici kojima poslodavac uskrati zakonsko pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznka, naknadno mogu podnijeti zahtjev kod ovog organa za vršenje nadzora iz nadleženosti inspekcije rada.

”Podsjećamo da Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se odlukama Vlade FBiH dani praznika proglašavaju neradnim, dok za kršenje odluka nisu propisane novčane sankcije. Zakon o radu propisuje kazne u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću i za taj prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica u pravnim licima.

Upravo navedene zakonske odredbe daju mogućnost inspektorima rada da kontrolišu njihovuu primjenu, ali ne i da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika”, saopćeno je iz inspekcije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Djelovanjem kantonalnih inspektora rada hijadama uposlenika u Kantonu Sarajevo u proteklom periodu je omogućeno uvećanje plaće po osnovu prekovremenog rada i rada na dani vjerskog i državnog praznika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

N1

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 15
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME