f22b958a 815e 4c53 95d2 886ae9001c08af097ecb 2cd0 4dc7 b306 d69bd2d957bacarinska plomba
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 10, 2021 @ 7:10
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Nakon što je prošle sedmice na graničnoj ispostavi Doboj zabilježeno korištenje nevažeće carinske plombe sa obilježjem “BiH RS”, što je objavio portal Akta.ba, dobili smo odgovor iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH s pojašnjenjem navedenog slučaja. 

NER FIT

Potvrđeno je da u Upravi za indirektno oporezivanje od februara 2021. godine traje provođenje tenderske procedure za nabavku carinskih obilježja (carinskih plombi), iz razloga što su izabrani ponuđači odustajali, zbog čega je tenderska procedura ponavljana više puta. 

“Trenutno je ugovor s izabranim ponuđačem proslijeđen Pravobranilaštvu BiH i Uprava očekuje će u narednih 10-ak dana biti potpisan predmetni ugovor i da bi se moglo krenuti u realizaciju isporuke novih količina carinskih plombi“, potvrdio je za Akta.ba Ratko Kovačević, načelnik odjeljenja za komunikacije Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako navodi, zbog navedenih razloga, pojedini carinski referati i carinske ispostave ostali su bez carinskih plombi, pa je izvršena preraspodjela raspoloživih količina carinskih plombi između organizacionih jedinica UIO. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

“Prilikom prikupljanja i preraspodjele carinskih plombi dogodilo se da je se u jednom carinskom referatu, greškom, zatekla i iskoristila plomba na kojoj je bilo obilježje “BiH RS”. Utvrđeno je da se radi o carinskoj plombi koja se koristila u periodu prije uspostave UIO. Nakon saznanja o ovom slučaju, izvršene su naknadne provjere, te je utvrđeno da kod ostalih organizacioinih jedinica nije bilo slučajeva korištenja drugih carinskih obilježja osim onih propisanih važećim propisima Bosne i Hercegovine, pravilnicima i uputama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine”, pojasnio je za naš portal.

LIDER