Portal 072info

Pojava COVID-19 u školi: Tačni koraci, izolacija razreda, bolovanje roditelja

skole prevencija kontrola 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Počela je nastava i pojava koronavirusa u školama nije isključena.

Stoga smo pitali kakvi su tačno koraci u slučaju pojave sumnje ili infekcije COVID-19, kada cijeli razred ide u izolaciju, ali i šta je s bolovanjem roditelja jer mnogi roditelji nemaju kome povjeriti mališana na čuvanje dok je u izolaciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke napomenuli su da je Kanton Sarajevo uradilo kvalitetan dokument i da su ga proslijedili svim kantonima u Federaciji BiH, kako bi im pomogli u definisanju modaliteta za sve aspekte odgojno- obrazovnog rada.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donijelo je Uputstvo o organizaciji i realizaciji odgojno-obrazovnog rada u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo u školskoj 2020/2021. godini, a u dijelu koji se odnosi na Zdravstveno-epidemiološke smjernice, definisano je da su radnici, roditelji i učenici škole dužni da se pridržavaju svih propisanih epidemioloških mjera, preporuka i smjernica.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tačni koraci u slučaju pojave koronavirusa su:

“Ukoliko učenik razvije bilo koji od simptoma COVID-19 ili sezonske gripe u školi, učenika se izoluje u posebnu prostoriju, nastavnik kontaktira drugo ovlašteno lice škole (pedagog, sekretar, direktor, zamjenik direktora, stručni saradnik) da pozove roditelje/staratelje učenika/ice da odmah dođu po učenika u školu i obrate se nadležnom ljekaru. Dok ovlašteno lice škole kontaktira roditelje i dok roditelji ne preuzmu učenika, za učenika se obezbjeđuje briga u školi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

• Ukoliko dođe do potvrde infekcije COVID-19 kod učenika ili nastavnika odjeljenje preventivno odmah prelazi na online sistem nastave (u skladu sa Metodologijom online nastave) u narednih 15 dana. Ukoliko među učenicima ili nastavnikom ne bude verifikacije infekcije ili simptoma COVID-19, vraćaju se u redovan nastavni proces po do tada utvrđenom modelu. O događaju se obavještava Ministarstvo a obaveza je stručnih službi škole da na dnevnoj osnovi telefonski kontaktiraju roditelje učenika i nastavnike koji su u samoizolaciji kako bi pratili stanje učenika/nastavnika.

• U slučaju da rukovodstvo škole ima bio kakve epidemiološke sumnje ili dileme prilikom realizacije neposrednog odgojno-obrazovnog procesa u vezi sa infekcijom COVID-19, dužni su da kontaktiraju nadležne COVID ambulante na području svoje općine i dobiju smjernice i savjete za rad. O provedenim mjerama konsultacija sa nadležnim zdravstvenim ustanovama, direktor sačinjava službenu zabilješku. Obaveza je rukovodstva škole da, ukoliko se dese slučajevi infekcija u pojedinim grupama ili kod pojedinih nastavnika, održavaju situaciju mirnom i staloženom, bez širenja panike unutar školske zajednice, da postupaju po epidemiološkim mjerama i smjernicama i organizaciono obezbjede nastavak daljnjeg školovanja učenicima koji nisu bili izloženi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

• Ukoliko nastavnik/stručni saradnik škole oboli od COVID-19 direktor škole u toku trajanja oporavka angažuje stručnu zamjenu, u slučaju samoizolacije radnika (sumnja na kontakt sa COVID-19) proces rada se prebacuje na online ukoliko je radnik sposoban za rad od kuće. Ukoliko dođe do oboljenja direktora ustanove postupa se na sličan način, sa time da direktor u slučaju ozbiljnijeg razvoja oboljenja posebnim rješenjem u skladu sa Zakonom o upravnom postupku FBiH imenuje ovlašteno lice koje zastupa školu u toku oporavka direktora škole a najduže na mjesec dana…”, istakla je Nadija Bandić, pomoćnik minstra obrazovanja FBiH, za Radiosarajevo.ba.

Kada je riječ o bolovanju roditelja, iz Federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja su napomenuli da je isplata naknada plaće u nadležnosti kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

No, ukazali su da po članu 42., stav1. tačka 3., Zakona o zdravstvenom osiguranju određeni osiguranici imaju pravo na naknadu plate za vrijeme privremene sprečenosti za rad ako su izolovani kao kliconoše ili zbog pojave zaraze u njihovoj okolini.

Također, kantonalni zavod osiguranja obavezan je vratiti isplaćenu naknadu plaće u roku od 45 dana od dana prijema zahtjeva za povrat.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iznos naknade plaće, barem prema propisima Kantona Sarajevo, iznosi 80 posto od prosječne plaće osguranika.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Radiosarajevo

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 5
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Šokantna studija: Koronavirusom je zaražena svaka deseta osoba u svijetu!

072info.com

Globalna statistika: Broj umrlih koji su bili zaraženi koronavirusom prešao milion

072info.com

Statistički haos u pandemiji odgovoran za loš status Bosne i Hercegovine

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)