covid pixabay ilustracija sb
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

U BiH i dalje sve pod kontrolom što se tiče novozaraženih, 22 slučaja danas, a dvije osobe su umrle od posljedica. No pojava delta soja u BiH, zabrinjava naše stručnjake. Pojedine zemlje su zbog pojave novog soja već donijele nova ograničenja, druge to planiraju u zavisnosti od epidemiološke situacije. Kod nas će sve zavisiti od brzine imunizacije, ali avgust i dalje ostaje kao mogući mjesec novog vala.

Od Indije, preko Velike Britanije, Irske, Francuske, Španije, Portugala, Njemačke, Austrije, do Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Srbije. Izuzetak nije ni BiH. Trenutno je registrovano troje zaraženih i to dvoje u Ljubuškom i jedan u Čitluku. Infektolozi pojašnjavaju da se simptomi delta soja ne razlikuju od dosadašnjeg, da nije dokazana veća smrtnost, ali da se mnogo brže širi, ugrožavajući, većim dijelom, mlađu populaciju koja nije vakcinisana.

“Brže se širi za 60% nego što je alfa soj i samim tim je opasniji. Ako imate više ljudi inficiranih, onda imate i više mogućnosti za teže oblike kliničke slike”, izjavio je dr Jasenko Karamehić, imunolog.

Trenutna saznanja pokazuju da osobe koje su primile samo jednu dozu vakcine nisu zaštićene od novog soja, ali dobra vijest je da se procesom revakcinacije, mogućnost zaštite povećava.

Šta uraditi prije novog talasa?

“Pfizer štiti sa 88% učinkovitosti, što je jako visoko, a inače, od alfe je štitio za 93%. I Astra Zeneca koja je kod alfa soja štitila 66%, ovdje štiti 63%”, dodao je Karamehić.

Da bi države širom svijeta spremno dočekale novi talas, koji je, prema predviđanjima stručnjaka na pragu, neophodno je ubrzati tempo vakcinacije. U Sarajevu će proces revakcinacije dozama AstraZenece biti nastavljen sutra. Drugu dozu dobiće građani koji su vakcinisani 21. aprila.

“Onaj ko je dobio 21. vakcinu, dolazi 7.7. Onaj ko je dobio 22., dolazi 8. Onaj ko je dobio 23., dolazi 9.7., i sve do 12.7., kada je bila zadnja vakcinacija, tj. 26.4., revakcinacija je 12.7.”, pojasnio je Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u KS.

U međuvremenu, Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije za BiH poslala je saopštenje u kojem se navode smjernice za djelovanje ovog ljeta.

“S prvim prijavljenim slučajevima Delta varijante u BiH, budnost mora ostati na visokom nivou kako bi se izbjegao veći broj zaraženih i hospitalizovanih slučajeva”, navodi se.

Velika stopa smrtnosti u BiH

Ovo je, prije svega, veoma važno zbog toga da ne bi došlo do fatalnih posljedica, koje su, između ostalog, i u većem broju registrovane tokom prošlog talasa u Kantonu Sarajevo, a za koje se još utvrđuje razlog.

“Imali smo visoku stopu smrtnsti, ne samo u Sarajevu, nego u BiH. Dakle, ona je jako velika u odnosu na broj zaraženih, a pogotovo onih koji su boravili u intenzivnoj njezi. Mi upravo sada pravimo analizu zbog čega se to desilo”, kazao je Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Proces imunizacije, trebalo bi da se odvija nesmetano, s obzirom na brojne najavljene isporuke, tvrde nadležni.

“Da ćemo uskoro imati značajno više cjepiva, da moramo ubrzati cijepljenje i da samo cijepljenjem i individualnim mjerama možemo prevenirati veliki i četvrti val”, riječi su dr Siniše Skočibušića, v.d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Zemlje svijeta planiraju ograničenja

Veliki broj država ponovo je uveo ograničenja, dok druge to planiraju u zavisnosti od epidemiološke situacije. Samo što je Austrija popustila mjere, Beč ih je dodatno pooštrio. Noćni policijski čas ponovo je na snazi u nekim dijelovima Portugala, dok je gotovo polovina populacije Australije od ove nedelje pod karantinom.

Britanska vlada odlučila je da najavljeno potpuno otvaranje pomjeri za mjesec dana. Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti procjenjuje da će do kraja avgusta delta varijanta predstavljati 90 odsto ukupnih slučajeva virusa korona u Evropskoj uniji.