Pojedine evropske države pauzirale ili obustavile vakcinaciju zbog smanjenja isporuka vakcina

Screenshot 3 1477 36

Vakcinacije u nekim dijelovima Evrope su pauzirane dok su u drugim potpuno obustavljene zbog smanjenja isporuka vakcine Pfizer-Biontech. Najmnogoljudnija država Njemačka i nekoliko regija u Italiji pauzirale su davanje prve doze, dok je zaustavljena i vakcinacija medicinara u Madridu.

Američka farmaceutska kompanija morala je privremeno smanjiti isporuke dok slučajevi u mnogim evropskim zemljama rastu.

Njemačka je dosegla 50.000 smrtnih slučajeva od posljedica Covida, a Španija je zabilježila rekordne dnevne brojeve zaraženih.

Italija i Poljska prijete da će poduzeti pravne mjere kao odgovor na smanjenje broja vakcina. Pfizer je prošle sedmice saopćio da odgađa isporuke za sljedećih nekoliko sedmica zbog radova na povećanju kapaciteta u svom belgijskom pogonu. EU je naručila 600 miliona doza od kompanije Pfizer i odobrila je vakcinu Moderne.

Reagirajući na kašnjenja, mađarski desničarski premijer Viktor Orban rekao je da EU mora poduzeti određenu odgovornost zbog sporog odobravanja vakcine Oxford-AstraZeneca, do kojeg bi moglo doći krajem sljedeće sedmice, javlja BBC.

Mađarska je postigla dogovor s Rusijom o otkupu velike količine vakcine Sputnik V, iako nije dobila odobrenje EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je nakon samita EU u četvrtak navečer da mora biti osigurana brza isporuka.

“Odlučni smo u pružanju veće predvidljivosti i stabilnosti u procesu isporuke i radujemo se što će uskoro doći više vakcina i više doza”, rekla je.

Klix

Prethodni članakAmerički Senat potvrdio prvog Afroamerikanca za ministra odbrane
Sljedeći članakPrije godinu Wuhan je bio u najstrožijem karantinu, sada se vraća normalnom životu