Portal 072info

Pojedine namirnice ne idu uz određene lijekove, zato obratite pažnju na to šta bi trebalo da isključite i kada

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pojedine namirnice ne idu uz određene lijekove, zato obratite pažnju na to šta bi trebalo da isključite i kada.

Alkohol i medikamenti nisu dobar “spoj”. Ovo naročito važi za antidepresive, jer izazivaju pospanost. Čak i tableta valerijane mora da predstavlja prepreku čašici alkohola.

*Žitarice i povrće usporavaju djelovanje antidepresiva. Hrana bogata vlaknima može da izmijeni djelovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lijekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju lijeka u crijevima, poništavajući njegovo djelovanje.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

*Vitamin C i digestive ne bi trebalo da kombinujete sa antianemicima, jer to može da dovede do poremećaja nivoa gvožđa, a postoji i opasnost od trovanja. Osim toga, vitamin C ograničava izlučivanje aspirina, piše Radiosarajevo.

*Mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju dejstvo antibiotika i slabe djelovanje lijekova protiv upale.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

*Oprezno sa voćem, posebno sa sokom od grejpfruta, jer materije koje sadrži povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, koji se koriste pri problemima sa pritiskom, pipu Novosti.rs.

*Upotreba soli u kombinaciji sa tabletama za srce povisiće pritisak. Veća količina kalijuma, kojeg ima prilično u morskoj soli, može da izazove srčanu aritmiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

*Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja) izbjegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12, kao što su džigerica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Miješanje ovih supstanci može da poništi dejstvo terapije.

Podijelite članak
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6