Portal 072info

Pojedini liječnici u Federaciji u samo jednom danu ispišu 2000 recepata

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Aktualna Vlada Federacije BiH planira uložiti 30 milijuna maraka u informatizaciju zdravstvenog sustava ovog entiteta. To je prije nekoliko dana najavio federalni premijer Fadil Novalić u intervjuu za Večernji list. Prema njegovim riječima, uvođenje novih informatičkih sustava u svakodnevni rad zdravstvenih radnika trebalo bi smanjiti manipulacije koje se pojavljuju prilikom npr. izdavanja recepata za lijekove. – Imate slučajeve da pojedini liječnici u jednom danu izdaju 2000 recepata. Kako je to moguće? Očito se radi o procesima koji nemaju puno veze sa zdravljem pacijenata – rekao je federalni premijer.

Podaci za HNŽ

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Tragom ove informacije pokušali smo doznati kakvo je stanje s izdavanjem recepata u HNŽ-u. Kako su za Večernji list rekli u Zavodu zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, u ovom dijelu Federacije nisu zabilježeni rekorderi koje spominje premijer Novalić.

– Urađene analize pokazuju kako u našoj županiji nemamo rekordere kao što je to primjer o kojemu je govorio premijer Novalić. U našoj županiji, na dnevnoj razini, obiteljski liječnici ispišu, u prosjeku, oko 50 recepata. Ovakva prepisivačka praksa naših liječnika, između ostalog, rezultat je kontinuirane suradnje Zavoda i obiteljskih liječnika, uvođenja Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) i niz drugih aktivnosti koje Zavod kontinuirano provodi u suradnji s ugovornim zdravstvenim ustanovama i izabranim liječnicima, a sve s ciljem isključenja nepotrebne potrošnje – rekli su za Večernji list iz ZZO-a HNŽ-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Naši sugovornici ističu kako se informatizacija zdravstvenog sustava u ovoj županiji provodi već godinama, a kao kruna procesa trebalo bi biti uvođenje sustava koji će omogućiti da se zdravstvenim ustanovama plaćaju obavljene usluge, a ne da im se daju paušali, što je sada slučaj.

Centralizacija?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, svi naši sugovornici pozdravljaju najavu premijera Novalića o pomoći informatizaciji zdravstva, ali ističu kako će hrvatska strana biti iznimno oprezna u toj priči.

– Već godinama bošnjačka politika radi na projektu gašenja županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja i priči da Federacija ima samo jedan središnji ZZO preko kojeg bi sve išlo. Hrvatska strana se tome izričito protivi. Prije nekoliko godina su pokušali informatizacijom ZZO-a staviti pod kontrolu sarajevskih institucija županijske ZZO-ove. Ako je to ponovno namjera, sigurno je kako na to nećemo pristati. Ako Federacija želi uložiti 30 milijuna maraka kako bi županijski zavodi bili adekvatno opremljeni, onda pozdravljamo tu ideju – poručili su naši sugovornici.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ima li iza priče o informatizaciji zdravstvenog sustava centralističkih ideja, pokazat će vrijeme. Hrvatski predstavnici jasno poručuju kako je zdravstvo u nadležnosti županija te kako će tako ostati i u budućnosti. U svakom slučaju, 30 milijuna maraka ulaganja u informatiku nije zanemariva investicija. Dugoročno će biti i više nego isplativa, ako će rezultat ulaganja biti sprečavanje pojedinih liječnika da u dogovoru s pojedinim farmaceutskim kućama pišu nekoliko tisuća recepata dnevno. A takvih je slučajeva sve više u Federaciji BiH.

Akta.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME