Pojeftinilo testiranje na koronavirus u FBiH, ovo su nove cijene

28.10.2020., Konjic, Bosna i Hercegovina - Zdravstveni sistem u Konjicu od pocetka pandemije je pod velikim pritskom, a posljednjih nekoliko dana pocinje se urusavati. Pritom, direktorica Opce bolnice u Konjicu, povecala je sebi placu na 6,500KM (3,300€). Brojni gradjani cekaju na hladnoci, na parkingu u krugu bolnice, kako bi uradili test na Covid-19. Stolice na kojima gradjani sjede donacija su Udruzenja zena "Nera" iz Konjica. Novinarima koji su jutros izvjestavali iz Konjica, medicinski radnik koji uzima briseve, prijetio je sa "sta to radite, nemojte da vam glavu odvrnem", a zastitar iz kruga bolnice, prenio je poruku od direktorice da cemo svi biti tuzeni. Jucer je u Hercegovacko-neretvanskom kantonu testirano 598 uzoraka, pozitivnih je bilo 130, od kojih 6 iz Konjica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH odlučio je sniziti cijene komercijalnog testiranja na COVID-19.

Prema izmijenjenoj i dopunjenoj Tarifi zdravstvenih usluga u Federaciji BiH, komercijalna cijena testiranja na COVID-19 PCR metodom iznosi 68 KM, bez poreza na dodanu vrijednost (PDV).

– Cijena serološkog testiranja iznosi 36 KM (bez PDV) i cijena antigenskog testiranja iznosi 32 KM (bez PDV) – saopćeno je iz Zavoda nakon što je Upravni odbor ove ustanove na jučerašnjoj sjednici izmijenio tarife.

Odluka o nižim cijenama testiranja se primjenjuje od 1. aprila.

– Komercijalna cijena testiranja se odnosi na testiranje na vlastiti zahtjev bez uputnice nadležnog liječnika i obavezujuća je za javne zdravstvene ustanove. Za pacijente sa uputnicom nadležnog ljekara testiranje je besplatno – napomenuli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Prethodni članakPutnici za Njemačku ne mogu ući u avion bez negativnog testa
Sljedeći članakOpćinsko vijeće Travnik usvojilo odluku o uvećanju paušala