POKAZALO ISTRAŽIVANJE: U BiH djeluju 3.132 izvrsna preduzeća

POKAZALO ISTRAŽIVANJE: U BiH djeluju 3.132 izvrsna preduzeća

U BiH djeluju 3.132 izvrsna preduzeća koja su ključna za razvoj bh. ekonomije, pokazalo je istraživanje po međunarodnoj metodologiji koje je proveo Bisnode BH d.o.o, a koja je danas predstavljena na konferenciji za novinare u Sarajevu. Među njima je najstariji dnevni list u BiH “Oslobođenje”

“Preduzeća s bonitetom izvrsnosti posluju nadprosječno i kod njih je manja vjerovatnoća da će iduće godine zabilježiti blokadu žiro-računa. Biti nosilac certifikata bonitetne izvrsnosti jedno je od rijetkih priznanja kojim preduzeća dokazuju, svojim potencijalnim partnerima, da su odgovorno i kvalitetno vođeno preduzeće s kojim treba poslovati”, istakla je Špela Redjko, vođa projekta Bisnode BiH.

Prema njenim riječima, boniteta izvrsnosti temelji se na analizi finansijskih izvještaja za prošlu godinu te prognozi uspješnosti u poslovanju za sljedećih 12 mjeseci.

“Minimalni uvjeti koje preduzeće mora zadovoljiti jeste da preduzeće mora imati najmanje dva zaposlena, postojati najmanje tri godine, a poslovni prihodi moraju biti veći od 100.000 KM. Izvrsni subjekti podijeljeni su u tri razreda – A, AA i AAA, od kojih je najbolji AAA. Privredni subjekti s bonitetnom ocjenom izvrsnosti A imaju vjerovatnoću od 45 posto da će zadržati istu bonitetnu izvrsnost i u narednoj godini, oni sa AA 61 posto, a AAA 82 posto”, naglasila je Redjko.

Ona je dodala kako je istraživanje pokazalo da je takvih izvrsnih subjekata na tržištu BiH 3.132 ili 10 posto od svih koji su u 2013. predali finansijske izvještaje.

“Ukoliko pogledamo strukturu tih preduzeća vidjećemo da su najbolja mala preduzeća, kojih je 72 posto, sa prosječnim prihodima od 5,5, miliona KM, a gledajući po regijama najviše izvrsnih ima u Sarajevu i Banjoj Luci”, kaže Redjko dodajući kako je, prema djelatnosti, najviše bonitetno izvrsnih u prerađivačkoj industriji i trgovini na veliko i malo.

Bisnode je vodeći ponuđač poslovnih, bonitetnih i marketinških informacija u 20 država Evrope, ali i u zemljama regije, koji od augusta aktivno posluje i na području BiH. Za tržište Bosne i Hercegovine odlučili su se jer vide potencijal u razvoju ekonomije i sa željom, da predstave transparentne ekonomske podatke i analize tržišta.

Bisnode svojim klijentima daje rješenja za sigurnost poslovanja, umrežavanje i poslovno znanje. Tako Bisnode, između ostalog, omogućava putem on-line platofrme Boniteti.com provjeravanje rizičnosti partnera, tu su brzi i efikasni poslovni susreti, te na kraju Bisnode događaji na kojima se izmjenjuju dobre prakse. Prvi takav poslovni događaj u Sarajevu, sa ciljem povezivanja slovenskih i bh. preduzeća bit će održan 16. septembra.

Međunarodni certifikat bonitetne izvrsnosti predstavlja oznaku ekonomskog kvaliteta poslovnog subjekta u svima državama Evrope, a mogu ga dobiti samo provjerene kompanije. Jedna od kompanija koja je od danas vlasnik certifikata bonitetne izvrsnosti jeste i Oslobođenje. Tim povodom glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović je istakla:

“Ovo je ustvari priznanje onoga što Oslobođenje nastoji da radi već godinama. Dakle, da napravi onu vrstu iskoraka koji obezbjeđuje da firma kvalitetno, dobro posluje, što je svima nama jako važno. Ovo je također preporuka za nas, jer na ceritfikatu piše da smo sigurni za poslovanje narednih godina, ali i obaveza da opravdamo dobiveni certifikat”.

OSLOBOĐENJE

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica