AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Tehnologija / Zabava

Zamajac je integralni dio manuelnog mjenjača, a budući da je izložen konstatnom habanju i trošenju, na kraju će otkazati, što će za posljedicu imati nemogućnost mijenjanja stepena prenosa.

Ipak, na svu sreću, prije nego što dođe do otkazivanja, pojavljuju se izvjesni pokazatelji, tako da ako ih detektujete, najbolje je da problem riješite što je prije moguće.

Mada su automatski mjenjači već izvjesno vrijeme mnogo popularniji, manuelni još uvijek nisu rekli svoju posljednju riječ. Naravno, teži su za eksploataciju, ali kada se njima ovlada, pružaju bolju kontrolu nad vozilom, što je glavni razlog zašto ih automobilski entuzijasti i dalje preferiraju, prenosi vrelegume.rs.

Zamajac se može pojednostavljeno može opisati kao integralni dio sklopa kvačila koji povezuje transmisiju s motorom, obezbjeđujući masu za rotacionu inerciju, sprečavajući na taj način da se motor ugasi kada podignete stopalo s papučice gasa.

Ako posjedujete vozilo opremljeno manuelnim menjačem, treba da imate u vidu da će zamajac “ispustiti dušu“ prije ili kasnije, a evo nekoliko signala koji će javiti šta se sprema:

1. Proklizavanje

2. Otpor kvačila

3. Vibriranje papučice kvačila

4. Miris paljevine u kabini

5. “Cangrljanje” u kvačilu