Pokolj u BiH: U toku “čiščenje” ulica od pasa lutalica, ne zna se ko ih ko likvidira

Screenshot 7 33

Na području Fojnice već dvije godine traje ubijanje pasa lutalica, a Udruženje za zaštitu životinja i okoliša Fortuna obratilo se javnosti kako bi zamolili za pomoć u pronalasku počinilaca ovih stravičnih ubistava.

Iz udruženja kažu kako su krajem novembra ove godine u Fojnici ubijena četiri psa, tri ulična i jedan vlasnički, kao i da su svi tragovi vješto pokriveni.

“Ovo nije ni prvi, a ni posljednji put da se dešavaju ubistva. Prije gotovo tri godine na području Fojnice desio se pokolj pasa, ubijeno ih je minimalno deset. Jednog psa smo pronašli u uglu sobe u napuštenoj bolnici, gdje se sakrio i uginuo. Metak je prošao kroz njegov stomak. Zatim je 2020. godine, za vrijeme policijskog sata, na istom području ubijeno još 11 pasa. Ove godine ponovo je ubijen pas kod osnovne škole. Sve smo odmah prijavljivali policiji – ali nije bilo reakcija”, kažu.

Dodaju kako su od svojih izvora dobili informaciju da će se u narednim danima Fojnica “čistiti” od pasa lutalica.

“Svi psi koji od 2 do 5 sati ujutro budu na ulici – bit će ubijeni. Imamo informaciju da počinioci za ovo dobijaju nagradu od 250 KM, kao i da leševe pasa odmah ubacuju u kombi i odvoze kako bi prekrili sve tragove. Javno postavljamo pitanje Općini Fojnica – Ko naređuje i ko ubija pse u našem malom mirnom mjestu?”, pitaju iz udruženja.

Podsjetimo da je organizacija Dogs Trust još u aprilu 2020. godine reagovala na ovaj problem zamolivši nadležne u Općini Fojnica da pokrenu istragu, sankcionišu počinitelje i poduzmu adekvatne mjere u cilju sprečavanja ponavljanja ovakvih slučajeva.

Više informacija o ovom događaju i radu udruženja potražite ovdje.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE