Pokrećete biznis? Evo osam prijedloga

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika (3)

Razmišljate o pokretanju sopstvenog biznisa?! Rješenje su nove industrije, koje brzo rastu i za kojima postoji ogromna potražnja. Ovo je osam najboljih platformi za pokretanje biznisa u 2013. godini, prenosi Business.hr.

Wearable Computing

Uskoro će vaš smartphone biti stvar prošlosti poput vokmena, a zamijeniće ga komjuterizovana kontaktna sočiva koje će moći da predvide vremensku prognozu ili dostave vašu poruku na Fejsbuku. Uskoro ćemo biti okruženi Wearable Computingom, a vidjećete ga kao 3D naočare, satove i druge dodatke koji će oblikovati vašu okolinu. Vaša prilika? Razmišljajte u smjeru da će to uskoro biti tržište veliko poput današnjeg tržišta smartphoneova.

Prefinjeni alkohol i pivo

aboravite vino. Posao vještim pivarama i malim proizvođačima finog alkohola cvjeta jer sve više potrošača kao dio svog imidža njeguje ispijanje kvalitetnih koktela i piva. Najmanji među njima – mikro proizvođači alkohola odlično posluju prodajući svoje proizvode po najvišim cijenama u luksuznim prodavnicama. Mikropivare su u 2012. zabilježile 29 odsto veću dobit, a mikro proizvođači alkohola 32 odsto.

Specijalisti za krstarenja

Krstarenja su oduvijek privlačila avanturiste. Danas, rastuća potražnja za manje istraženim putničkim rutama, iz koje je iznikla nova vrsta krstarenja, zahtijeva specijalizovana znanja i poseban pristup prema putnicima željnim pustolovine. Razmišljajte o riječnim krstarenjima, gastronomskim krstarenjima i krstarenjima baziranim na učenju stranih jezika.

Onlajn edukacija

Troškovi studiranja rastu, a sve je manje radnih mjesta što otvara mogućnosti za kompanije koje nude jeftinu ili besplatnu edukaciju, tj. osposobljavanja putem interneta. Ovdje nije riječ o hiperprodukciji diploma koja izaziva prezir mnogih jer neke od postojećih edukacija nude stručnjake s vrhunskih univerziteta. Međutim pokretanjem ovakve vrste start -apa ne očekujte brzi uspjeh jer morate da dokažete svoju vrijednost poslodavcima i studentima.

Potrošačka zdravstvena tehnologija

Zakon o reformi zdravstva u SAD-u je ubrzao trend ka potrošačkoj zdravstvenoj zaštiti. Kompanije lako pronalaze tržišta za svoje proizvode poput aplikacija za praćenje fizičkog stanja ili aparata za mjerenje šećera u krvi koji ciljaju na potrošače koji žele da pratei svoje zdravstveno stanje kako bi smanjili troškove liječenja. Kompanije za digitalne zdravstvene aparate su prošle godine zabilježile kapitalna ulaganja od 1,4 milijarde dolara što je 46 odsto više u odnosu na 2011.

Specijalizovana online maloprodaja

Sve sofisticiraniji online kupci traže proizvode za koje se otvaraju sve veća mjesta na tržištu. Riječ je o proizvodima poput odjeće, čestitki, sunčanih naočara izrađenih prema individualnim željama kupaća ili vintage namještaja. Sektori koji se brzo razvijaju su prodaja modnih uzoraka, čestitki i izrada fotografija. Kičaste, prilagodljive opcije u proizvodnim linijama proizvoda poput čestitki pobuđuju emotivnu stranu mladih, tehnološki osveštenih potrošača koji su spremni dobro da plate za te proizvode.

3-D izrada

Stigao je trend 3-D izrade koji najveći rast bilježi u kompleksnim proizvodima manjeg obima proizvodnje, visokotehnološkim sektorima poput avio i svemirske industrije, medicinskih aparata – kao što su vještački udovi ili komponente za space shutle. Međutim, to nisu jedine mogućnosti za rast. Za tržište 3-D izrade do 2018. se očekuje da će vrijediti tri milijarde dolara, a uključivaće mnoge 3-D igračke i nakit.

Virtuelna skladišta podataka

Virtuelna skladišta podataka vam omogućavaju pristup mnogim dokumentima: Razmišljajte o nadograđenim verzijama Dropboxa. Virtuelna skladišta podataka su dizajnirana za kompleksne transakcije, poput finansijskih transakcija ili pravnih tužbi. To su osjetljiva i komplikovana područja koja zahtijevaju sofisticirane mogućnosti kontrole i praćenja. S cijenom od 85 centi po stranici ovdje se radi o velikim iznosima za transakcije koje imaju hiljade strana dokumenata. Ova industrija danas vrijedna 600 miliona dolara će do 2017. prema procjenama vrijediti 1,2 biliona dolara.

business.hr