Pokrenut muzej Winamp “skinova”

20200914131614 621281

Inženjer kompanije Facebook Džordan Eldredž pokrenuo je virtuelni muzej koji sadrži kolekciju od čak 65.000 skinova, odnosno vizuelnih rješenja čuvenog softvera za preslušavanje muzike Winamp.

Na osnovu kolekcije neprofitne digitalne biblioteke Internet Archive i sopstvene arhive, Eldredž je osmislio pristupačan i jedinstven format virtuelnog muzeja sa kolekcijom od čak 65.000 “skinova”.

Eldredž navodi da još uvek upotpunjuje kolekciju za ovaj autentični projekat i poziva sve koji imaju “skinove” da ih doniraju i tako dodatno obogate muzej namijenjen sjećanju na vremena kada je interakcija sa tehnologijom bila daleko jednostavnija.

“Ovo je legendarni trenutak u istoriji internet umjetnosti”, ocijenio je Eldredž nakon što je predstavio muzej koji pokazuje estetsku vrijednost softvera kreiranog prije 23 godine.

Od anime, gejmerskih i sci-fi pa sve do vizuelnih rešenja posvećenih određenim umjetnicima, glavnim junacima crtanih filmova, javnim ličnostima, u ovom inovativnom, a povrh svega nostalgičnom virtuelnom muzeju, možete da provedete sate tražeći “skinove” koji su krajem devedesetih i početkom 2000-ih krasili Winamp.

Skinove možete pogledati ovdje.

Winamp su 1997. godine razvili programeri Džastin Frenkl i Dmitri Boldirev i njihova kompanija Nullsoft. Dvije godine kasnije, softver su prodali AOL-u za 80 miliona dolara, dok je Winamp 2014. godine preuzela online platforma Radionomy.