Pokrenuta aplikacija za evidenciju osoba koje nisu vakcinisane u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo (ZZO KS) su kazali da su u proteklom periodu uočili problem nedostatka evidencija građana Kantona Sarajevo koji su se vakcinisali protiv koronavirusa van granica Bosne i Hercegovine, odnosno izvan Kantona Sarajevo. 

– Nedostatak navedenih podataka predstavlja dvostruki problem, s jedne strane zdravstvenim radnicima koji su zaduženi za proces imunizacije i registracije pacijenata, a sa druge strane i samim građanima, obzirom da navedeni podatak nije sastavni dio njihovo elektronskog kartona pacijenta (eKarton) – naveli su.

U saradnji sa Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo u funkciju je puštena nova aplikacija putem koje će se prikupljati podaci o osiguranicima ZZO KS koji su vakcinisani van Kantona Sarajevo.

– Konačan ishod ove aktivnosti će biti da naši osiguranici imaju navedeni podatak evidentiran u svom elektronskom kartonu pacijenta, a što bi im omogućilo i “izjednačavanje” sa osiguranicima koji će biti vakcinisani u Kantonu Sarajevo. Osiguranici koji izvrše registraciju putem ove aplikacije će biti u mogućnosti da dobiju i certifikat o vakcinisanju izdat putem Centralnog zdravstvenog informacionog sistema Kantona Sarajevo – navodi se u saopćenju Zavoda.

Kao i kod prethodne aplikacije sam proces prijave za vakcinaciju sastoji se od tri koraka, tokom kojih će osiguranik popuniti i dostaviti tražene podatke. Po okončanju procesa, registrirani korisnik će dobiti potvrdu registracije, a tačnost podataka o izvršenoj vakcinaciji izvan Kantona Sarajevo će biti provjerena prije upisa u konačni registar.

Aplikacija je dostupna na linku: https://evakcinavks-registracija.ezoblak.ba/