Portal 072info

Pokrenuta inicijativa za vanredno zasjedanje Skupštine NK Čelika

Mnogi klubovi koji će se takmičiti naredne sezone u BH Telecom Premijer ligi su već obavili prozivku igrača i počeli sa pripremama, obzirom da prvenstvo počinje za skoro mjesec dana.

 

Za razliku od pomenutih, u NK Čeliku se dešava suprotno. Rasipa se igrački kadar, a nije poznat niti stručni štab koji bi eventualno trebao obaviti prozivku igrača koji su ostali u klubu. Prošlog četvrtka su Upravni odbor i predsjednik Selvedin Šatorović podnijeli ostavku, a sedmicu dana prije toga isto su uradili i članovi NGG-a Za Čelik.

Početkom ove godine je usvojen novi Statut po sistemu ‘jedan član – jedan glas’, ali i pored toga ovaj klub, čini se, nikad nije bio u težoj situaciji. Navijači i članovi NGG-a Za Čelik mjesecima od Gradonačelnika Fuada Kasumovića i Gradskog vijeća traže da ispune obećanje i potpišu reprogram duga, a sa druge strane Gradska uprava od rukovodstva je tražila plan sanacije. ‘Medijski rat’ ove dvije strane je trajao mjesecima, a na kraju je završen tako da su se svi povukli i ‘naizgled’ digli ruke od Čelika.

Nekadašnji predsjednik UG Robijaši 1988 Benjamin Kremić je danas obavio razgovor sa gradonačelnikom Zenice i oglasio se putem svog profila na Facebooku.

“Pošto sam vidio da niko ni prstom ne mrda po pitanju Čelika, sa par sam momaka pokušao nešto napraviti koliko god sam bio u mogućnosti! Gradonačelnik je jasno rekao da će reprogram biti potpisan samo kada se legitimno izaberu Upravni i Nadzorni odbor kluba, a izabrati ih može samo Skupština kluba! Pošto Skupštinu kluba može sazvati Upravni odbor koji je podnio ostavku ili u tom slučaju Nadzorni odbor kojeg u klubu i nema, jer nije izglasan, jedina solucija je sazivanje vanredne Skupštine kluba kada to zahtijevaju interesi kluba, po članu 23. Statuta NK “Čelik”, ističe Kremić i dodaje:

“Da bi sazvali vanredno zasjedanje Skupštine kluba moramo, uz obrazloženi prijedlog sazivanja iste, skupiti potpise od 20% članova Skupštine, a to u ovom trenutku iznosi oko 170 potpisa članova! Gradonačelnik je obećao da će po izglasavanju legitimnog Upravnog i Nadzornog odbora Grad potpisati reprogram na porez i na dugovanja prema javnim preduzećima, što bi bio prvi korak ka stabilizaciji kluba! Potrebno je u što kraćem roku prikupiti potreban broj potpisa za održavanje vanredne Skupštine, jer nam ponestaje vremena, treba sastaviti ekipu za predstojeću sezonu, a nepotpisivanjem reprograma klub je osuđen na gašenje”.

Kako ističe Kremić, par istaknutih Čelikovih bivših fudbalera i trenera, a mnogi su iz zlatne generacije Čelika, su spremni preuzeti klub sa već spremnim planom za oporavak, a sve u slučaju da se reprogram potpiše. Između ostalog tu su Vitomir Paškalj, Jasmin Memišević, Nermin Hadžiahmetović, Miralem Nalić….

Javnost će naknadno biti obaviještena o detaljima i mjestu gdje će se skupljati potrebni potpisi za održavanje vanredne Skupštine.

Zenit.ba

Podijelite članak