Pokrenuta istraga nakon alkotestiranja imama koji je pošao na teraviju

alkotest 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona pokrenulo je istragu nakon informacije da su policijski službenici od imama koji je krenuo na teravih namaz tražili da pristupi alkotestiranju, uz navode imama kako se radilo o neprofesionalnom ponašanju policijskih službenika.

– Odjeljenje za profesionalne standarde Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi navedenog – kazao je za Faktor Hasan Hodžić, glasnogovornik MUP-a SBK, te dodaje:

– Odmah po saznanju smo postupili po tom osnovu.

Posjećamo, u subotu navečer u mjestu Alagići kod Kreševa policijska patrola zaustavila je imama A. B. koji teravih namaz klanja u džematu u Crnićima, te su od njega tražili da pristane na alkotestiranje.

Prema istom izvoru, nakon što je imam pokazao sve potrebne dokumente te validnu dozvolu za kretanje u vrijeme zabrane kretanja, te legitimaciju Islamske zajednice na kojoj je fotografija s ahmedijom, patrola je tražila od imama da pristupi alkotestiranju.

Policajci su mu pri tome kazali da znaju da je ramazan, ali da mora raditi alkotestiranje.

Imam A. B. je kazao i to da su mu policajci kazali da svi moraju “puhati u balon” po nalogu komandira Policijske stanice Kreševo, ali i da su za vrijeme dok je izašao iz automobila i bio alkotestiran, cestom prošla tri automobila koja nisu zaustavljena niti su vozači alkotestirani.

Imam je poslušao naredbu policijskih službenika i rezultat alkotestiranja je bio negativan (0,00 promila).