Pokrenuta istraga protiv Rusije zbog ratnih zločina u Ukrajini

74F49561 B50D 4FA8 A618 919ED518BFCD
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Međunarodni krivični sud (ICC) pokrenuo je istragu protiv Rusije zbog mogućih ratnih zločina u Ukrajini i bombardovanja civila, javlja BBC.

Glavni tužitelj ICC-a je rekao da se prikupljaju dokazi o ratnim zločinima, zločinima protiv čovječnosti i genocidu, a istraga je pokrenuta nakon što je to zatražilo 39 zemalja.

U proteklim danima su granatirani ukrajinski gradovi Kijev, Harkov i Herson, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je već optužio Moskvu za ratne zločine nakon što je Rusija napala Harkov u kojem su poginuli civili.

U srijedu je gradonačelnik Harsona rekao da su ruske snage zauzele ključnu luku, a to je prvi veći grad u ruskim rukama nakon početka invazije.

Ranije ove sedmice je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan rekao da planira otvoriti istragu o događajima u Ukrajini “što je prije moguće”.

ICC procesuira osobe optužene za najozbiljnije zločine koji se tiču međunarodne zajednice, a s kojim se države ne mogu ili neće da nose. Sud nema svoju policiju te se oslanja na države kada je riječ o hapšenju osumnjičenika. Kazne mogu biti zatvorske i novčane.

Ukrajinska državna služba za hitne situacije je saopćila da je od početka invazije u Ukrajini poginulo više od 2.000 civila, ali ovaj broj nije potvrđen od neovisnih strana.

Visoki komesar UN-a je izjavio da je Ukrajinu napustilo oko milion ljudi. Generalna skupština UN-a je zatražila okončanje invazije.

74F49561 B50D 4FA8 A618 919ED518BFCD