Pokrenute aktivnosti za rekonstrukciju i modernizaciju sportskog stadiona “Papirna”

Pokrenute aktivnosti za rekonstrukciju i modernizaciju sportskog stadiona “Papirna”

Zapušteni i devastirani objekat rukometnog stadiona “Papirna” trebao bi dobiti potpuno novi izgled, te služiti svojoj namjeni. Grad Zenica raspisao je javni poziv za projekat modernizacije i rekonstrukcije stadiona “Papirna”, koji je izgrađen davne 1948. godine zbog utjecaja vremena i neadekvatnog održavanja izgubio svoju namjenu i posljednjih desetak godina osim što nije u funkciji, postao je i ruglo grada. 

„Papirna“ je bila omiljeno mjesto okupljanja Zeničana, gdje su stasale generacije vrhunskih rukometaša, košarkaša, a često je bila domaćin i bokserskih, gimnastičkih revija, te nastupa muzičkih zvijezda. 

Na inicijativu gradonačelnika Fuada Kasumovića, Gradska uprava pokrenula je aktivnosti s ciljem da ovom objektu vrati njegovu funkciju. Osim što će biti stvoreni bolji uslovi za bavljenje sportom, projektom želi se stvoriti preduslov za investiranje u razvoj i napredak sporta, omogućiti privatnu inicijativu koja je vezana za ulaganje u sport ali i uljepšati izgled i vizure ovog dijela Zenice. 

“Realizacijom ovog projekta, odnosno rekonstrukcijom i modernizacijom nekadašnjeg simbola sporta u Zenici – stadiona “Papirna”, vratila bi se nekadašnja funkcija objekta, poboljšala bi se postojeća sportska infrastruktura, te bi se promijenile i uljepšale postojeće prostorne vizure. Rekonstrukcijom i modernizacijom „Papirne“ ovaj dio grada dobit će potpuno novi izgled, a mlade naraštaje bismo još više motivirali da se bave sportom. Podrška razvoju sporta u Zenici nikada nije bila upitna što dokazujemo i ovim projektom”, kaže gradonačelnik Kasumović. 

Realizacija ovog projekta, pojašnjava gradonačelnik, planirana je kroz formiranje partnerstva sa investitorom koji ima obavezu projektovanja, izgradnje, upravljanja objektom/kompleksom koji nakon isteka aranžmana vraća u vlasništvo Grada. 

“Nakon modernizacije i rekonstrukcije stadiona stvoriće se bolji uslovi za sportski rad i napredak mlađih uzrasta i rad sportskih škola koje odgajaju omladinske kategorije. Prethodno smo uredili i park „Papirna“, koji je dao poptuno novi ambijent ovom dijelu grada, a sada smo odlučili da se uradi i stadion. Zeničane vežu lijepe uspomene za ovaj dio grada i obavezni smo vratiti stadionu stari sjaj. Drago mi je što već postoje zainteresirani investitori, zbog čega ne treba sumnjati u realizaciju ovog projekta”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice. 

Javni poziv zainteresiranim za projekat modernizacije i rekonstrukcije stadiona “Papirna” objavljen je danas, 15. septembra, a pisma namjere investitori mogu dostaviti na Protokol Grada u roku od 30 dana. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE