22 1
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 12, 2021 @ 8:20
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Politički predstavnici probosanskih stranaka iz entiteta RS održali su tribinu sa bosanskohercegovačkom dijasporom u švedskom gradu Malmeu.

Imajući u vidu da se Bosna i Hercegovina nalazi u političkoj krizi, da je krajnje vrijeme za samoorganizaciju, a koja se ogleda prvenstveno u političkoj organizaciji koja je potrebnija više nego ikad, dijaspora ima ključnu ulogu u narednom periodu.

Mijatović: Formiranje trećeg bloka

Probosanske partije iz entiteta RS predstavile su svoj rad i platformu koja će djelovati na predstojećim izborima. Vojin Mijatović, Mirsad Duratović, Sevlid Hurtić, Aleksandar Vuković i Ahmed Husagić govorili su na tribini o stanju i perspektivama u Bosni i Hercegovini.

– Duboko smo podijeljena zemlja, nacionalna mržnja je prisutna i reintegracija društva nam je potrebna više nego ikad. Početak takve reintegracije smo započeli formiranjem trećeg bloka gdje branimo bosanskohercegovački identitet. Krenuli smo donositi pozitivne vibracije u našu dijasporu. Svjesni smo kapaciteta koji leži u ogromnom neiskorištenom potencijalu, a kojeg svi zovemo dijasporom. Motivišemo ljude i povratne informacije nas dodatno ohrabruju u ovom zajedničkom poslu koji će značiti bolje dane za našu domovinu – kazao je Vojin Mijatović.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Husagić: Povezivanje dijaspore s domovinom

Pokret “Snaga domovine” svoj rad bazirao je na nekoliko država Evropske unije i zemalja Skandinavije, gdje su animirali bosanskohercegovačku dijasporu za različite aktivnosti koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu.

– Sve naše aktivnosti se odnose na povezivanje naše dijaspore sa domovinom, kako politički, ekonomski kulturološki i svi drugi segmenti koji doprinose očuvanju veze sa Bosnom i Hercegovinom. Svoje dugogodišnje političko iskustvo stečeno u Austriji želim prenijeti u svoju domovinu. Na tome ćemo svi zajedno raditi i to nas raduje – kazao je Ahmed Husagić iz pokreta “Snaga domovine”.

Sa prisutnima je razgovarano o trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini, te je razgovarano o modalitetima saradnje bh. dijaspore koja će značiti popravljanje stanja i trajno ukloniti političke elite koje godinama žive na račun države.

LIDER