AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U trokutu od nekoliko kilometara između naselja Gardinovec, Domašinec, Sivica, Podturen, Ferketinec i Dekanovec, na području Međimurja došlo je do neviđenog trovanja pčela, piše portal 24sata.hr.

Prema prvim neslužbenim procjenama radi se o najmanje 1.000 košnica u kojima je umrlo između 50 i 60 miliona ovih prekrasnih radišnih kukaca, potvrdio je Željko Trupković, predsjednik udruge pčelara Agacija, koja broji gotovo 300 članova.

Tragedija je počela prošlog ponedjeljka, a broj umrlih pčela će se još povećati jer su košnice zatrovane.

Antun Tot (77) ima 55 košnica i sva su, kako kaže, bila “jaka društva”.

– U nedjelju sam ujutro pokupio pune tačke uginulih pčela koje sam odvezao kako bismo ih pokopali jer one kad se raspadaju jako smrde. Vidite i sami kako su totalno dezorijentirane i samo padaju. Čovjek bi pomislio da su poludjele, ali uzrok je jedan insekticid kojim su zaprašena neka polja – pojašnjava nam Tot koji se pčelarenjem bavi 70 godina.

Foto: 24sata.hr

Koliko su pčele važne za ljude govori i činjenica da se jedino za njih i čovjeka kaže da umiru.

Slična situacija je i u drugim mjestima, pa tako i u Gardinovcu gdje su novinari portala 24sata posjetili Zdenku Horvatić, koja je imala 25 košnica, nešto manji broj košnica imao je Slavko Novak, a Ani Pepelko stradalo je 20 košnica.

Pepelko nam je ispričala kako su ju komšije zvali u ponedjeljak na radno mjesto u Čakovec, a kada je došla bila je šokirana. U njezinoj porodici pčelarstvo je “poput disanja” i otkad zna za sebe njezina porodica drži pčele.

– Sada su strašno agresivne jer im je život doveden u pitanje i napadaju sve oko sebe. Razgovarala sam s ministricom poljoprivrede koja je obećala da se preko tog slučaja ne bude samo tako prošlo – tvrdi gospođa Pepelko, dodajući kako svi u krugu gdje se dogodio pomor sumnjaju na uzrok i razlog.

Kaže kako je šteta nemjerljiva i da će posljedice biti dugoročne. Pepelko je istaknula kako niko ne zna koliko su dugo košnice zatrovane i da će sve trebati detaljno očistiti.

Neki nagađaju da je uzrok pomora pčela insekticid kojim je špricana sjemenska repica. Pepelko nam je ispričala kako sumnja na vlasnika nekoliko parcela s tom kulturom koji je kasnio s tretiranjem repice i počeo ga koristiti kada su pčele mirovale.

– Još jednom je na djelu pokazana sva nemarnost pojedinaca kad je u pitanju zarada i očuvanje okoliša, jer se onda ne preže ni pred čim. Pod cijenu i uništenja ljudskog roda – kažu ogorčeni pčelari iz Međimurja.