Screenshot 1 125
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 24, 2021 @ 13:00
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda (EP) prvi je zahtjev rudara iz sedam rudnika u Federaciji BiH, koji protestuju već drugi dan u Sarajevu.

NER FIT

Prema nezvaničnim informacijama, više od pola milijarde KM je potrebno samo za ispunjenje tog zahtjeva. Jedini način za ispunjenje tog zahtjeva je povećanje cijena električne energije za domaćinstva za 20 posto.

Na dan 30. septembar ove godine obaveze rudnika Kreka, Breza, Kakanj, Zenica, Abid Lolić i Đurđevik samo prema fondovima iznose više od 510 miliona KM. Od ovog iznosa, 215 miliona KM su dugovanja za penziono osiguranje (PIO/MIO).

Da bi se izmirile postojeće obaveze iz zahtjeva Sindikata, cijena električne energije za domaćinstva bi, prema prvim procjenama, morala biti povećana za 20 posto, čime bi se izjednačila proizvodna i prodajna cijena električne energije i osigurala sredstva od 66 miliona na godišnjem nivou.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“I s ovim povećanjem cijene električne energije opet bi bilo potrebno osam godina da se izmire obaveze iz zahtjeva Sindikata”, tvrdi naš izvor.

Ova sredstva bi se transferirala iz Elektroprivrede BiH u rudnike iz sastava Koncerna kroz povećanje cijene uglja koje rudnici isporučuju prema Elektroprivredi BiH. Efekat povećanja cijene uglja bio bi iskorišten namjenski za saniranje neizmirenih obaveza prema fondovima. U odnosu na postojeći nivo navodno bilo bi neophodno povećanje cijene uglja za 24 posto.

Rudari ne odustaju od svojih zahtjeva i ne žele ni pregovarati s Vladom FBiH, već poručuju da će ostati istrajni s ciljem ispunjenja zacrtanog do samog kraja. Protesti rudara počeli su jučer u 11 sati ujutru.

LIDER