Portal 072info

Polazak u školu: Kako prvačiću olakšati novi period života

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U ponedjeljak će mnogi školarci u našoj zemlji poći u novu školsku godinu, a među njima i oni koji polaze u prvi razred. Znamo da je to veoma stresan period u dobu svakog djeteta. Kako najbolje prebroditi ovaj period te kako najbolje pripremiti roditelje i djecu za ovaj važan korak, otkriva nam Mahira Poljak, profesorica pedagogije.

– Polazak u školu je značajan događaj za cijelu porodicu. Ovo je veoma značajna faza u razvoju djeteta jer predstavlja raskid s periodom bezbrižnog djetinjstva, kada se kod djece pobuđuju nesigurnosti jer ulaze u svijet novih izazova i doživljaja. Polaskom u školu životni krug oko djeteta se širi, ono ulazi u novu sredinu koja od njega zahtijeva mnogo novih stvari različitih od onih na koje je naviklo u porodici, a njegova osnovna aktivnost više nije igra nego učenje. Ono sada mora samostalno uspostavljati odnose s vršnjacima i učiteljem/učiteljicom i mora se prilagoditi novim pravilima ponašanja – rekla je Poljak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Najbolja priprema djeteta za polazak u školu

Osim vještina čitanja i pisanja, koje roditelji nerijetko forsiraju, puno je važnije kod djeteta poticati njegov socio-emocionalni razvoj i razvijati određene osobine ličnosti (samostalnost, spremnost na saradnju, toleranciju, empatiju, istrajnost u obavljanju zadataka i dr.) koje će omogućiti da dođu do izražaja njegove intelektualne sposobnosti. Priprema za školu počinje, uvjetno rečeno, oda samog rođenja djeteta ali je najintenzivnija u godini pred polazak u školu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dijete koje živi u stimulativnoj sredini, gdje roditelji ne sputavaju njegovu prirodnu potrebu da istražuje svijet oko sebe i stiče znanja, gdje roditelji podstiču samostalnost i omogućavaju djetetu da doživi uspjehe i neuspjehe kako bi se naučilo nositi s njima, koriste pohvale i nagrade, te postavljaju granice spremno će dočekati izazove koje nameće škola. S druge strane, kritiziranje, pretjerano kontroliranje i naređivanje ili pak prezaštićivanje djeteta od stvari koje ono može i treba činiti, proizvest će nisko samopoštovnje i samopouzdanje kod djeteta. Takve osjećaje dijete će ponijeti u školu što će mu otežavati prilagodbu i izvršavanje školskih obaveza – dodala je.

 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Škola je počela: Šta roditelji trebaju raditi?

– Važno je razviti pozitivan stav prema školi i učenju pa izbjegavati negativne komentare pred djetetom bilo da se odnose na učitelja, bilo na školski plan i program. Govoriti djetetu o učitelju lijepim riječima, sa poštovanjem i uvažavanjem njegovog rada. Nikada ne osporavati učiteljev/učiteljicin autoritet pred djetetom (eventualne probleme rješavajte bez prisustva djeteta). Važno je da roditelji ne pokušavaju ostvariti neke vlastite neostvarene potencijale, želje i ciljeve kroz djecu i toga bi se trebali osloboditi kao i toga da njihovo dijete mora biti najbolje u školi. Međusobnim poštovanjem i uvažavanjem učiteljevog/učiteljicinog rada, saradnjom i razmjenom iskustava stvorit će se najbolji uvjeti za pravilnu prilagodbu i razvoj djeteta. Ako se uzme u obzir veći dio svega navedenog, roditelji bi trebali imati sretnog prvačića – zaključila je.

Avaz.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME