Portal 072info

Polaznici sa svih nivoa vlasti u BiH na seminaru o korupciji: Postoji rješenje i mogućnost borbe

novac marke 100 KM 1 810x504 1 696x373 1
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Uposlenici iz svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini i iz mnogih agencija su jučer prisustvovali jednodnevnom seminaru na temu korupcije, prilikom čega su imali priliku upoznati se sa konkretnim primjerima ove pošasti, a sve s ciljem iskorjenjivanja iste. Korupcija u nekim zemljama predstavlja ozbiljan društveni i politički problem. To posebno, ali ne isključivo vrijedi za zemlje u razvoju i zemlje u tranziciji. Mnogi upozoravaju na postojanje tradicije i svojevrsne kulture korupcije. U pojedinim zemljama tradicija podmićivanja postoji vijekovima. Manji ili veći iznosi za mito smatraju se dijelovima normalnog ponasanja.

Korupcija ne znači samo plaćanje i primanje mita, iako je to najčešća asocijacija kada se govori o tome. Ne, iz toga proizilaze koruptivna djela”, ističu iz Sevoi Financial Consulting koji su i organizovali seminar.

Zaključak predavača Nalvedine Rukavine, te zamjenika direktora Agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije Dragana Slipca zajedno sa prisutnima je bio taj da rješenje postoji kao i mogućnost borbe protiv korupcije.

Ono o čemu su govorili jeste “šta je sve korupcija”.

“Korupcija je i kada se poželjna radna mjesta, kao što su ona u vladinim institucijama, javnim preduzećima i slično, daju rođacima, prijateljima, kolegama iz političkih stranaka, umjesto da ih dobiju najbolji i najsposobniji kandidati. Korupcija je i kada na tenderima za izvođenje javnih radova posao dobiju firme čiji su vlasnici ili direktori povezani sa određenim političkim strankama ili političkim moćnicima, a ne one koje imaju najbolje reference za navedeni posao, odnosno one koje su dostavile najatraktivniju i najpovoljniju ponudu”, rečeno je.

Također je naglašeno da korupcija stvara elitu koja ima sva prava i privilegije, dok većina stanovništva ne može ni zamisliti, a kamoli ostvariti, takve pogodnosti. Korupcija znači da se daleko više javnih sredstava troši na radove i usluge čija je realna cijena daleko niža.

Cilj borbe protiv korupcije jeste da iskorijeni takve pojave ili ih barem svede na podnošljivu mjeru. Međutim, ona može biti efikasna samo ukoliko su na snazi odgovarajući zakoni i ukoliko se tome pristupi sistemski kako kontrolne institucije, kao što su različite inspekcije, agencije za provođenje zakona, mogu efikasno i nepristrasno provoditi vladavinu prava.

Sevoi Financial Consulting se zahvalio svim polaznicima seminara na prisustvu i najavio novi ciklus jednodnevnih seminara i školovanja Koordinatora za borbu i upravljanje antikorupcijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Klix

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME