Screenshot 2
AUTOR: H.D.
DATUM: Oct 16, 2021 @ 5:20
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

Britanski policajac osuđen je na doživotni zatvor zbog otmice, silovanja i ubistva 33-godišnje Sare Everard, u slučaju koji se dogodio u martu 2021. godine te je šokirao zemlju i podstakao debatu o sigurnosti žena u Velikoj Britaniji.

FIXGEHALT

Wayne Couzens (48) zadavio je policijskim opasačem 33-godišnju Saru Everard nakon što ju je silovao. On ju je kidnapovao tako što je iscenirao lažno hapšenje zbog navodnog kršenja propisa blokade zbog koronavirusa.

Čitajući presudu sudija u Londonu rekao je da su okolnosti ubistva “groteskne”. Sudija je istakao da je ozbiljnost slučaja toliko velika da opravdava doživotnu robiju, najveću kaznu koja se može izreći u Velikoj Britaniji.

“Zloupotreba uloge policajca, kakva se dogodila u ovom slučaju da bi se kidnapovala, silovala i ubila usamljena žrtva jednaka je ubistvu u cilju promovisanja ili postizanja političkog, vjerskog ili ideološkog cilja”, rekao je sudija.

Couzens je uz pomoć policijske kartice i lisica oteo Everard 3. marta uvečer dok se vraćala kući od prijatelja u južnom Londonu.

Couzens , inače vatrogasac, koji se tog jutra odjavio nakon 12-satne smjene u Američkoj ambasadi, odvezao se u osamljeno ruralno područje u blizini Dovera u Kentu, gdje je parkirao i silovao Everard.

On je zatim spalio njeno tijelo na šumovitom imanju u njegovom vlasništvu, nedaleko od Ashforda, a ostatke je bacio u obližnje jezero.

Couzens je uhapšen u svojoj kući u Kentu, nakon što ga je policija povezala sa iznajmljenim automobilom koji je koristio za otmicu Everard, čije su ostatke policijski psi pronašli 10. marta.

LIDER