Portal 072info

Policajac u Sarajevu šamarao građanina, ostali posmatrali (VIDEO)

Na području sarajevske opštine Ilidža zabilježen je slučaj policijske brutalnosti, a sve su snimili prolaznici.

Policijski službenik na snimku, koji je objavio portal “Klix.ba” udara šamar nepoznatom muškarcu, što se u ovom slučaju smatra teškom povredom službene dužnosti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Nemoj mi se ništa pečiti. Razguli, razguli…”, govori policajac na početku videa.

Dok nepoznati muškarac nastavlja pričati, policajac mu prilazi i udara šamar uzvikujući: “Šta kažeš, šta kažeš”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Grupa od ostalih pet-šest policajaca nije reagovala. Jedan od njih prišao je i zapisao muškarca koji se na kraju video snimka udaljava od njih. Na mjestu događaja mogu se vidjeti i dva policijska auta.

Prema Zakonu o policijskim službenicima BiH, teškom povredom službene dužnosti smatra se narušavanje javnog reda i mira, posebno nepristojnim i grubim ponašanjem, tuči na javnom mjestu ili bilo kojom drugom radnjom kojom se narušava javni red i mir te ugled policijskog organa, bez obzira na vrijeme i mjesto događaja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kada je riječ o upotrebi sile, policijski službenik može upotrijebiti silu samo kada je to prijeko potrebno i isključivo u mjeri potrebnoj radi ostvarenja zakonitog cilja.

Sredstva prisile, kao što su fizička sila, uključujući borilačke vještine, palica, sredstva za vezivanje, uređaj za prisilno zaustavljanje osoba ili vozila, hemijska sredstva, vatreno oružje, službeni psi, vodeni topovi, specijalna vozila, specijalne vrste oružja i eksplozivne naprave, mogu se upotrijebiti kada je to potrebno za zaštitu ljudskih života, odbijanje napada, savladavanje otpora te sprečavanje bijega.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pored toga, policajac je prije upotrebe bilo kojeg sredstva prisile dužan dati upozorenje, osim ako bi to moglo ugroziti sigurnost policijskog službenika ili druge osobe.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME