Policajci MUP-a RS uputili šokantno pismo o ubistvu Bašića, spominju Tegeltiju i Bajića

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS objavljeno je otvoreno pismo, kako su se potpisali, “stotina ugroženih časnih policijskih službenika”. U tom pismu oni ukazuju na propuste vezane za smrt policijskog načelnika Radenka Bašića, prozivajući pritom mnoge ljude imenom i prezimenom.

Pismo su adresirali na članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine, predsjednicu RS, predsjednika Vlade RS-a, Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH, Tužilaštvo BiH, Ministarstvo pravde BiH, SIPA-u, Republičko javno tužilaštvo RS, direktora policije RS, ministra Dragana Lukača i druge.

Pravosuđe u RS-u smatraju kriminalnom grupom

Na samom početku ističu da je Bašić bio častan policajac te da su ponosni na kolege koji su radili na rasvjetljavanju ubistva. Međutim ističu da se stide mnogih, među kojima su i neki na koje su adresirali pismo.

– Stidimo se nekih od primalaca ovog pisma, prvenstveno Udruženja tužilaca RS, famoznog Posebnog odjeljenja RJT, OJT Prijedor na čelu sa Mladenom Mitrovićem i medija koji su osudili izjave kojima se kritikuje nerad tih pravosudnih institucija te ometaju istrage njihov rad koga nije ni bilo. Dosta nam je da ginemo kao glineni golubovi, a da slavu i obezbjeđenje i pratnju imaju Miodrag Bajić i slični njemu, i još pričaju kako su oni tobože ugroženi. 

Krenut ćemo po redu, na prvom mjestu od saopćenja i reakcija Bajića putem Udruženja tužilaca i VSTS koje drži pod svojom kontrolom. Na sav svoj nerad i opstrukciju istrage i hapšenja odgovornih za ubistvo našeg kolege, te institucije su ekspresno na sva zvona počele da osuđuju “neprimjeren uticaj” na rad tužilaštva. A mi, koji sa tim istim tužilaštvom sarađujemo trpimo i ispaštamo godinama, dočekamo da gledamo počasnu paljbu na sahrani našeg brata – napisali su.

Copy

Naglasili su kako pravosuđe u RS-u smatraju kriminalnom grupom, a zatim iznijeli “pravne argumente i pitanja na koje traže odgovore” u šest tačaka.

Bajića optužili za korupciju

Specijalnog tužioca Miodraga Bajića optužili su za korupciju navodeći kako uzima mito od “mušterija na Jahorini”, a Specijalno tužilaštvo RS-a prozvali su zbog izjava o ubistvu Radenka Bašića. Kažu kako su oni prvo navodili da nije riječ o profesionalnoj likvidaciji i naručenom ubistvu, iako je stvar jasna, te da su tvrdili kako istraga nije u njihovoj nadležnosti. Udruženje tužilaca i VSTV prozvali su jer nisu osudili ponašanje Specijalnog tužilaštva RS-a.

Ministra Lukača i direktora policije optužili su da šute i skrivaju kriminalce, a za tužioce su kazali kako bi trebalo da budu ispitivani, a ne da oni ispituju. Naveli su i niz navodnih dokaza o kriminalu nosioca pravosudnih funkcija.

Zbog zaštite kriminala i kriminalaca optužili i nekadašnjeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltiju te Darka Ilića, Miodraga Bajića, Vladu Jurišića, Mladena Mitrovića, Slobodana Zeca i Darka Kremenovića, zajedno s Tegeltijom proglasili organizovanom kriminalnom grupom.

Avaz

Prethodni članakPreminuo poznati bh. ugostitelj
Sljedeći članakKo je žena koja bi mogla da naslijedi Putina?