8AC09451 F230 43DB AA8B ACA612DAC1B6
AUTOR: K.H.
DATUM: lis 1, 2021 @ 19:15
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

MOSTAR – Protiv policajaca Jusufa Penave (25) iz Čapljine i Armina Vrače (19) iz Mostara Opštinski sud u Mostaru potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, koja ih tereti za zlostavljanje u obavljanju službe, u sticaju s krivičnim djelom laka tjelesna povreda.

“Jusufa Penavu i Armina Vraču terete da su 10. aprila oko 22.50 u Franjevačkoj ulici 16C, u Mostaru, u vrijeme mjere ograničenog kretanja, odnosno zabrane kretanja od 21 do pet sati, postupajući kao pripadnici MUP-a HNK, PU Mostar – PS Centar, sustigli oštećenog S.B., koji se kretao ispred osumnjičenih i koji stanuje na navedenoj adresi”, stoji u optužnici. 

Kako se dalje navodi, iako oštećeni nije pružao nikakav otpor, primijenili su silu, tako da su mu pojedinačno više puta zadavali udarce nogama i rukama u predjelu glave i trupa, vukli za kosu te vrijeđali, psovali mu majku, pa ga na taj način zastrašivali.

“Poslije upotrebe sile priveli su oštećenog u PU Mostar – PS Centar, gdje su mu uručili prekršajni nalog, nakon čega je oštećeni napustio Policijsku stanicu, pa se usljed bolova koje je osjećao uputio u SKB – CUM Mostar, gdje su mu konstatovane lake povrede u vidu nagnječenja glave, nagnječenja leđa, nagnječenja prsnog koša, istegnuća vratnog mišića, akutne reakcije na stres”, ističe se u optužnici.

Nakon potvrđivanja optužnice, Opštinski sud u Mostaru je zakazao ročište radi izjašnjenja o krivice za 13. oktobar.

LIDER