Policajci u FBiH se već 11 godina bore za jednake plaće, pojedini jedva preživljavaju

Policijski službenici u FBiH godinama se nalaze u neravnopravnom položaju po visini plaća. Potrebni zakon u većini kantona nije usvojen, te sada najveće plaće imaju sarajevski, a najmanje posavski i tuzlanski policajci. Pojedini čak jedva preživljavaju.

U Federaciji Bosne i Hercegovine prije 11 godina donesen je Zakon o plaćama policijskih i službenika namještenika, a njegova završna odredba kaže da su svi kantoni obavezni u roku od 90 dana uskladiti svoje propise, što je presudom naknadno potvrdio i Federalni ustavni sud.

Međutim, do danas je to provedeno jedino u Sarajevskom, Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom, dok svi ostali kantoni djeluju izvan federalnog ustava, jer plaće policijskim službenicima isplaćuju na osnovu različitih uredbi i pravilnika. Zbog svega toga su izvjesni štrajkovi policajaca i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih.

Na dnu ljestvice po visini primanja trenutno se nalaze policijski službenici u Posavskom i Tuzlanskom kantonu, dok su nešto veća primanja u ostalim regijama Federacije Bosne i Hercegovine.
Potcijenjeni položaj

Konkretno, kada je riječ o tuzlanskim policajcima, njihova osnovna plaća je 698 konvertibilnih maraka, dok kolege u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova primaju 891 KM, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona 810 maraka.

Da paradoks bude još veći, od Tuzlaka koji se brinu o očuvanju javnog reda i mira, plaćeniji su i viši referenti koji imaju status državnih službenika, a njihove su kolege u istoj instituciji.

Tamošnji policijski službenici nam kažu da dosad nisu nailazili na razumijevanje prethodnih saziva vlasti, međutim, prema informacijama koje su sindikatu zvanično upućene, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) počelo je raditi na kreiranju zakona, koji je ključ rješavanja problema.

“Nadamo se da način odvijanja procesa neće skrenuti sa pravoga puta jer je ovu oblast besmisleno rješavati uredbama, naredbama ili pravilnicima. Raspoloženje aktuelne vlade postoji, a mi smo ih upoznali da ćemo poduzeti sve što je predviđeno zakonom, kako bismo istrajali u ostvarivanju prava. Više nemamo strpljenja, a ukoliko se konkretno pitanje plaća uskoro ne riješi, Upravni odbor Sindikata je donio odluku čak i da se ide u tužbe koje imamo spremne”, kaže za Klix.ba predsjednik Sindikata MUP-a TK Hasan Alić.
On navodi da su policijski službenici u potcijenjenom položaju u odnosu na sve ostale budžetske korisnike u kantonu, koji su i u vrijeme pandemije dobili povećanja naknada za rad.

“Nama ništa od posla nisu oduzeli, već su nam ga još više nametnuli, a najmanje smo plaćeni. To je nevjerovatno. Pored migrantske krize sa kojom se duži vremenski period borimo, u pandemiji smo dali svoj veliki doprinos”, navodi Alić, istaknuvši da su prije nekoliko dana umjesto veće plaće dobili obimnije obaveze, shodno izmjenama Zakona o javnom redu i miru koji donosi represivnije djelovanje prema onima koje krše epidemiološke mjere.
Težak je život policijskih službenika

Da policajci u većini kantona mjesečno jedva sklapaju kraj s krajem potvrđuje nam i član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH Almir Salkičević.

“Svjesni smo da se od tih plaća ne može živjeti. Samo mi znamo kako se snalazimo sa svime, odnosno da li ne rješavamo svoja stambena pitanja, ne školujemo djecu, odričemo se nekih osnovnih stvari da bismo preživjeli, sačuvali svoj integritet te da ne bismo postali potkupljivi ili pali pod utjecaje da na druge načine dolazimo do novčanih sredstava. Ali, nije problem preskočiti jedan obrok, već je problem kada vidite da političari u BiH imaju plaće u iznosu od pet do sedam hiljada maraka, a policajac ima osnovnu od 698 KM”, kaže nam Salkičević.

On ističe da nadležni nemaju sluha za težinu posla koji policajci obavljaju, a takav odnos doveo je i do toga da razlika u plaćama između dva kantona iznosi i po 400 maraka.

“Uredbe po kojima se plaće isplaćuju policijskim službenicima nisu ustavne, međutim kantoni su se ipak odlučili na takvu praksu. Prema mojim informacijama, vlade nisu spremne usvojiti zakone, te sam kao član Upravnog odbora Saveza sindikata policije FBiH sačinio krivične prijavu protiv svih odgovornih. Kolegama u kantonima sam ih dostavio i sada čekam njihove odgovore”, otkrio nam je Salkičević.

Osim krivičnih prijava, stav Saveza sindikata policijskih službenika u FBiH je i da se ide u štrajk, s obzirom na to da sa vlastima, kako poručuju, više nema smisla razgovarati i pregovarati. Zaključuju da je na to potrošeno i previše vremena.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakBiH: Muškarac pao sa traktorske prikolice, prebačen je u bolnicu
Sljedeći članakNove mjere u KS od sutra: Šta se otvara, a šta ostaje zatvoreno