Policajci u SAD-u ubili Afroamerikanca, niko neće odgovarati za taj zločin

7 12
Podijelite vijest

Ni jedan policajac neće biti optužen za smrt Endrju Braun (Andrew Brown), Afroamerikanca ubijenog u vlastitom autu u aprilu u Sjevernoj Karolini, objavio je državni advokat zadužen za taj predmet. Brounova porodica je osudila tu uvredljivu odluku.

– Iako tragična, njegova se smrt može opravdati – izjavio je državni advokat okruga Pasquotank Endrju Vombl (Andrew Womble) na konferenciji za novinare, gdje je prvi put javno predstavio vladinu verziju tog incidenta koji je potresao SAD.

Rekao je da je sedam policajaca s nalogom za hapšenje, u sklopu istrage o trgovini drogom, došlo u dom tog četrdesetogodišnjaka u Elizabet Siti (Elizabeth City) ujutro 21. aprila. Našli su ga u autu parkiranom ispred kuće. Okružili su auto i, prijeteći oružjem, naredili mu da izađe, ali je on pokušao pobjeći.

– Odlučio je demonstraciju sile pretvoriti u primjenu sile. Usmjerio je auto na jednog agenta – dodao je advokat i ocijenio razumnom odluku policajaca o otvaranju vatre da bi suzbili tu “očitu opasnost”.

Precizirao je da su u 44 sekunde trojica policajaca ispalila 14 metaka, od kojih su dva pogodila Brauna, od kojih je onaj u potiljak bio smrtonosan. Taj podatak je prvo objavila porodica žrtve na temelju neovisnog izvještaja o obdukciji.

Khalil Ferebee, jedan od sinova ubijenoga, zaključio je da mu je otac pogubljen.


Podijelite vijest