Policija godinama nije reagirala na fašizam i slavljenje genocida na tribinama, šta mijenja Inzkov zakon?

3dca395d133e78579ab75b2ae6d60a21
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Utakmicu na Gradskom stadionu u Banjoj Luci prije dva dana gdje su snage odmjerili Borac i Zrinjski, ponovo su obilježila fašistička orgijanja.

Lešinari, kako sebe nazivaju navijači Borca, tokom meča skandirali su ime ratnog zločinca Ratka Mladića. Reakcije delegata i sudije u pogledu prekidanja utakmice su, po ustaljenoj praksi, izostale. Utakmica nije prekinuta, a takvo skandiranje nije zasmetalo nikome ni iz redova mostarskog Zrinjskog.

Tribine stadiona u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska već odavno su postale teren za veličanje ratnih zločinaca, negiranje i slavljenje genocida i drugih ratnih zločina počinjenih na prostoru Bosne i Hercegovine.

Za fašističke ispade navijačkih grupa iz RS-a nikada niko nije odgovarao, a veoma često su i klubovi prolazili nekažnjeno.

Da se takve stvari ne bi dešavale, ne poduzimaju se ni najmanje preventivne mjere poput izuzimanja uvredljivih zastava i transparenata prilikom ulaska na tribinu. Tako nerijetko na tribinama možemo vidjeti oznake Vojske RS-a, parole koje veličaju osuđene ratne zločince i slično.

Vlasti u RS-u nerijetko podržavaju ovakve nastupe navijačkih grupa iz RS-a, a svoju podršku manifestuju kroz “prijateljski” odnos pripadnika MUP-a RS-a prema ovim grupama.

Najbolji primjer takve saradnje je incident koji se dogodio prije deset godina na Gradskom stadionu u Banjoj Luci, kada su navijači Borca na utakmici protiv Željezničara uletjeli na teren i krenuli prema tribini gdje su bili smješteni navijači Željezničara. Zanimljivo, tada je navijače Borca ispred tribine na kojoj su se nalazili Željini navijači čekala hrpa kamenja. Reakcije redara i specijalaca MUP-a RS-a tada nije bilo, sve dok “Lešinari” nisu završili obračun sa gostujućim navijačima, kada je privedeno tek njih nekoliko.

Postavlja se pitanje kako je uopće kamenje moglo ostati unutar samog stadiona kada je neizostavna praksa da se na dva sata prije utakmice vrši detaljan pregled stadiona.

Prilikom ovog incidenta, pripadnici MUP-a RS-a fizički su nasrnuli na navijače Željezničara koji u tom trenutku uopće nisu izazivali nerede, a nasilje se nastavilo na izlazu i ispred stadiona.

I dok policija u RS-u neometano pušta da se na tribinama ističu zastave sa likom Ratka Mladića i Vojske RS-a čiji su pripadnici osuđeni za brojne ratne zločine i genocid, isticanje i unošenje zastave sa ljiljanima, zastave koja je predstavljala Republiku Bosnu i Hercegovinu i pod kojom je ona primljena u Ujedinjene nacije, strogo je zabranjeno.

U više navrata, navijači koji dolaze iz Federacije BiH bili su fizički napadnuti od policije zbog isticanja ove zastave. Takav jedan primjer mogli smo vidjeti u Gradišci na utakmici između Kozare i Željezničara. Željini navijači tada su na ogradu okačili zastavu sa ljiljanima, nakon čega je policija na njih fizički nasrnula, te teško povrijedila jednog navijača. Na drugoj tribini gdje su bili smješteni navijači Kozare tokom cijelog meča čula su se skandiranja imena ratnih zločinaca, viorile su se zastave Vojske RS-a. Reakcija organa reda, naravno, nije bilo.

Iako delegati, sudije i nadležni organi ne vide problem u uvredljivim zastavama, parolama i skandiranjima u RS-u, to vide na stadionima u Federaciji BiH. Tako je prije nekoliko godina sudija iz Banja Luke Ognjen Valjić prekinuo meč između Sarajeva i Leotara nakon što su navijači Sarajeva istakli parolu sa natpisom “Armija RBiH”, alaudirajući na godišnjicu Armije Republike Bosne i Hercegovine. Valjić je tada zaprijetio da se meč neće nastaviti dok se parola ne skine s ograde tribine, nakon čega su navijači Sarajeva napustili stadion. Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je jedina legalna i legitimna oružana sila na tlu Bosne i Hercegovine.

Veličanje ratnih zločina i udruženog zločinačkog poduhvata nije strano ni navijačkim grupama iz Hercegovine, konkretnije navijačima Zrinjskog i Širokog Brijega.

Nakon presude šestorki “Herceg-Bosne” 2017. godine navijači Zrinjskog istakli su transparente sa likovima zločinaca koji su osuđeni za udruženi zločionački poduhvat.

Na stadionu Pecara na kojem domaćin Široki Brijeg nerijetko se čuju fašistička skandiranja poput “Ubij balije” i slično.

Da li će zakon o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko natjerati vlasti da sankcionišu navijače zbog sramotnih sadržaja na tribinama ili barem predstavnike navijača, pokazat će se vlo brzo. U prvom redu, na potezu je Fudbalski savez BiH koji će već u bliskoj budućnosti odlučivati u slučaju navijača Borca od prije dva dana.

– Sve što se dešavalo na utakmici bit će napisano u izvještaju – rekao je Faktoru jučer Goran Mikanović, delegat utakmice.

GODISNJICA
MARKETING