Portal 072info

Policija kažnjava vlasnike koji izvode pse bez povoca i brnjice

1afa08bf08571fd8b993d1e45ffe5efd
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U prvih sedam mjeseci ove godine Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su izdali 16 prekršajnih naloga, a Općinskom sudu u Sarajevu podneseno je pet zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti protiv osoba koje bez nadzora drže ili vode opasne životinje.

U odgovoru na pitanje zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsene Šahman o načinu postupanja prema takvim osobama navedeno je također da je od januara do kraja jula Kantonalnom tužilaštvu KS podneseno osam izvještaja protiv vlasnika opasnih životinja, zbog postojanja osnova sumnje da su opasne životinje povrijedile drugu osobu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Od 1. januara do 31. jula 2020. godine evidentirano je 26 događaja u kojima su napušteni psi, psi lutalice, povrijedile drugu osobu, a o kojima su po mjesnoj nadležnosti upoznate općine radi preduzimanja mjera i radnji iz svoje nadležnosti. Uprava policije MUP-a KS u skladu sa važećom pravnom regulativom, preduzima represivne mjere prema vlasnicima pasa koji postupaju suprotno odredbama važećih propisa – navedeno je to u odgovoru na pitanje zastupnice Šahman.

Mirza Hadžiabdić, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova za Faktor je kazao da policija po pozivu dolazi na mjesto gdje je prijavljen vlasnik sa psom bez povoca ili brnjice te ukoliko “utvrdi ima li prekršajne odgovornosti i ukoliko ima elemenata, protiv vlasnika psa, piše prekršajni nalog”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U skladu sa krivičnim zakonom FBiH u članu 327 navedeno je da “ko pse ili druge opasne životinje izvodi na javna mjesta bez propisane brnjice ili druge odgovarajuće zaštite i bez izravnog čuvanja i time izazove opasnost za život ili tijelo ili imovinu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do šest mjeseci”:

Zakon o javnom redu i miru KS predviđa novčanu kaznu od 500 do 1.500 KM osobama koje bez nadzora ili zaštitnih sredstava drže i vode opasne životinje, koje drugog mogu prestrašiti ili povrijediti ili za osobe koje na javnom mjestu zlostavljaju životinje, odnosno na drugi način sa njima surovo postupaju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Faktor.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 551
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Hoće li 2021. godine biti zabranjeno loženje uglja

072info.com

Čerkez: Situacija je zadovoljavajuća, neće biti restriktivnijih mjera

072info.com

Ministarstvo obrazovanja objavilo nove smjernice za odvijanje nastave koje će važiti do 9. oktobra

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)