Portal 072info

Policija kuca na vrata zbog mogućih protesta: Najglasniji aktivisti na informativnim razgovorima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Službenici MUP-a TK u nedjelju uvečer pokucali su na vrata Srebreničanina Dževada Osmanovića, aktiviste Neformalne grupe građana „Srebrenik je naš“, kako bi sa njim popričali o eventualnim planovima za 7. februar 2017. godine kada će se u Tuzli obilježiti trogodišnjica radničkih protesta koji su rezultirali paljevinom zgrade Vlade TK i ostavkom tadašnjeg premijera Seada Čauševića (SDP).

– Njihov dolazak u nedjelju oko 18 sati doživljavam kao svojevrstan pritisak. Mogli su me pozvati telefonom ili mi reći da dođem u policijsku stanicu. Ja bih otišao. Ovako su u neprikladnom terminu došli u moje dvorište, a ko zna šta je sve pomislio komšiluk – kaže Osmanović za “Avaz”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

osmanovic

Osmanović: Ovo je pritisak

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Običaj je, priča Osmanović, da ih prije svake godišnjice ili najavljenih mirnih protesta obilaze policajci i pitaju ih o predviđenim aktivnostima.

– Nekada dođu meni, nekada Fadilu, a nekada Fejzi. Znaju oni koji najaktivniji. Ovoga puta su došli do mene, a ja sam im rekao kako niko ništa ne planira. No, osjećam kako se bliži trenutaka kada će građani ponovo dići glas, ali ovoga puta nas neće nasankati sa organizacijom nekakvih plenuma građana – kaže Osmanović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema njegovom mišljenju iza informativnog razgovora stoji vrh vladajućeg općinskog SDA, koji u policijskim strukturama ima svoje kadrove, koje zloupotrebljava na način da u neprikladnim terminima građanima šalju policijske patrole na informativne razgovore.

Aktivisti Neformalne grupe građana „Srebrenik je naš“ u utorak 7. februara zajedno sa Sindikatom solidarnosti TK i drugim građanima obilježit će godišnjicu protesta i pada tadašnje Vlade TK na čelu sa Seadom Čauševićem (SDP).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

MUP TK obavio razgovore sa organizatorima

Izudin Šarić, portparol MUP-a TK, kazao je kako su policijski službenici obavili razgovor sa predsjednikom Sindikata solidarnosti TK Sakibom Kopićem, koji je i najavio mirno okupljanje u utorak 7. februara.

-Formiran je štab koji ima zaduženje da obavi razgovore sa organizatorima. Razgovori su obavljeni i ne postoje indicije da ovogodišnje mirno obilježavanje može prerasti u nešto neplanirano – kaže Šarić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

avaz.ba

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)