Portal 072info

Policija traži garanciju da će čuvati istok

Screenshot 1 1729
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Vlasti Bosne i Hercegovine tri godine se nisu na adekvatan način bavile migrantskom krizom, a rezultat toga trpe građani ove zemlje, posebno Krajišnici. Jasno je da su vlasti znale još prije tri godine u kojem će smjeru ići migrantska kriza i da se broj pristiglih migranata može samo povećavati, a nikako smanjivati. Također je državnim vlastima bilo jasno i u kakvom su stanju granice, mnogi su dokazivali njenu poroznost, ali uzalud. Političke volje da se ojača Granična policija BiH nikada nije bilo.

Krizna žarišta

“Granična policija BiH je u svjetlu borbe protiv nezakonitih migracija pripremila sporazum koji je proslijedila svim policijskim agencijama koje egzistiraju u Bosni i Hercegovini. Nažalost, samo je dio policijskih agencija izrazio spremnost i potpisao taj sporazum. Na državnom nivou to su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sa zadovoljstvom mogu istaći da je MUP Republike Srpske prihvatio sporazum o suradnji, policija Brčko distrikta, a od kantonalnih ministarstava prihvatili su ga iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Zapadnohercegovačkog, Posavskog i Livanjskog kantona. S druge strane, federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, te MUP-ovi Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Bosansko-podrinjskog nisu prihvatili sporazum iz meni nepoznatih razloga. Bilo bi dobro da saznamo zbog čega su se opredijelili za ovakav potez, pošto se često deklarativno uključuju u borbu protiv migrantske krize”, kaže za Oslobođenje Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora GPBiH.

Besmisleno je da vi sprečavate izlaz migranata iz zemlje, a niste spriječili njihov ulazak na istoku. To mora biti definisano, ističe komesar ZDK-a
Podvlači da bi se predloženim sporazumom stvorila sinergija policijskih agencija, a “koja je trenutno samo polovična”.
– Sporazum podrazumijeva međusobnu saradnju, razmjenu podataka, potporu u ljudstvu i tehnici na onim kriznim žarištima na kojima je najneophodnija ta potpora. Dakle, to bi bila jedna multifunkcionalna policijska suradnja, koja bi bila samo u korist svih građana Bosne i Hercegovine, pogotovo u sigurnosnom smislu, cijeni Hoffmann.
Razlozi zbog kojih neke agencije još nisu pristale na saradnju su različiti. Jedni traže garanciju da će se čuvati isključivo istočna granica prema Srbiji, drugi se žale da ni u svojim redovima nemaju dovoljno kadra, dok treći traže garant za plaćanje smještaja i hrane pripadnicima svog ministarstva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ministar MUP-a Unsko-sanskog kantona Nermin Kljajić kaže za naš list kako policija ovog kantona nije odbila sporazum, već ga je vratila Graničnoj policiji na doradu.
– Mi smo tražili samo da se sporazum doradi u smislu da se angažman naših policijskih agencija može odnositi na istočnu granicu Bosne i Hercegovine. Dakle, da se posebno u sporazumu naglasi da je riječ o zaštiti istočne granice BiH, jer nama ne odgovara da ustupamo policijske snage ako će one biti raspoređene na zapadnoj granici naše zemlje. Tražimo da se taj sporazum precizira i da se policijske agencije uključe u zaštitu isključivo istočne granice, zato što na toj strani nastaje uzrok svih posljedica koje mi trpimo, ističe ministar Kljajić.

Da su se vlasti na vrijeme bavile migrantskom krizom, danas bi GPBiH imao obučene kadrove i ne bi tražio pomoć drugih agencija koje su također u deficitu
Konstatuje da će, ukoliko se to desi, Ministarstvo na čijem je čelu prihvatiti sporazum.
– Mi ne smijemo ići na rizik. Ako ustupamo policijske službenike, mora se striktno znati šta je problem i koji je nedostatak. Kada se adekvatno zaštiti istočna granica, ostatak policijskih snaga neka nadgleda zapadnu granicu, dodaje Kljajić.
Semir Šut, policijski komesar ZDK-a, za Oslobođenje kaže kako su u ovom kantonu posljednji prijedlog sporazuma dobili 2019. godine i to od Ministarstva sigurnosti BiH.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Naš odgovor na taj ponuđeni sporazum je bio da on nije precizan, odnosno da nije regulisano pitanje putnih troškova, smještaja i hrane za policijske službenike. Nije sporna naša volja za pomoć, ali kada potpišete sporazum, vi ste se obavezali da pružite pomoć, a ne možete uputiti ljude ako nisu regulisani, prije svega, smještaj i ishrana. To je egzistencijalno, ističe Šut, navodeći kako poslije i nije bilo neke ozbiljne ponude da se razgovara o ovom pitanju.
Kada je riječ o istočnoj granici, on se u potpunosti slaže sa ministrom Kljajićem.
– Vjerujte da nam ne bi padalo na pamet da čuvamo granicu u Velikoj Kladuši a da pritom migranti nekontrolisano ulaze u zemlju. Pa, to je sa taktičkog policijskog stanovišta glupost. Isključivo se mora govoriti o pomoći u zaštiti istočne granice, a kolegi Muji Koričiću (policijski komesar USK-a, op.a) mi smo se nekoliko puta nudili, i kad god mu bude trebala pomoć u očuvanju javnog reda i mira, nevezano za granicu, mi ćemo mu priskočiti u pomoć, pojašnjava Šut.
Dodaje kako je i policija ZDK-a u deficitu sa kadrom, te da prema sistematizaciji nedostaje 200 policajaca.
Upravo je nedostatak policajaca glavni razlog zbog kojeg iz federalnog MUP-a pomenuti sporazum nisu htjeli prihvatiti na prvu.
No, kako za naš list kaže v. d. direktora Federalne uprave policije Ensad Korman, ovaj sporazum nije i zvanično odbijen.

Zove i Koričić

– Sporazum kao sporazum nama nije problem da potpišemo, ali moramo definisati status naših policijskih službenika. Federalna uprava policije je trenutno popunjena sa 60 posto kapaciteta. A i Mujo Koričić traži također od nas pomoć. Zvao me je i rekao da bi mogao tražiti pomoć od mene kada mu zagusti, a ja nemam nešto puno tih policijskih službenika koje mogu ustupiti, jer, kako rekoh, nismo popunjeni adekvatno. Fali i nama ljudi, naglašava Korman.
Ipak, najavljuje da će u narednim danima održati sastanak s prvim čovjekom Granične policije BiH o temi pomenutog sporazuma.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Ja sam se dogovorio sa direktorom Zoranom Galićem da sjednemo i definišemo šta možemo i kako možemo uraditi, tako da ćemo mi sigurno raditi na tom sporazumu, naveo je Korman.
​Iz Ureda policijskog komesara Bosansko-podrinjskog kantona Goražde rečeno nam je da MUP ovog kantona nije dobio nikakav prijedlog za sporazum od Granične policije BiH.
Iako smo upite slali i na adrese MUP-ova Tuzlanskog i Sarajevskog kantona, odgovore nismo dobili.
Telefonski smo kontaktirali i ministra MUP-a KS-a Ismira Jusku i policijskog komesara ovog kantona Nusreta Selimovića, ali nijedan od njih nije odgovarao.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Oslobođenje

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)