Policija u Sarajevu tuče pritvorenike bejzbol palicama

B1D85579 9311 42F6 8F3D C2BD776E2A03
Podijelite vijest

STRAZBUR, BANJALUKA, SARAJEVO – Policija u Sarajevu i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) pritvorenike je udarala, šamarala, tukla bejzbol palicama ili sličnim objektima, navodi su u najnovijem izvještaju Komiteta za sprečavanje torture Savjeta Evrope.

“Ova zlostavljanja su očigledno počinjena od strane kriminalističkih inspektora s namjerom da osumnjičenike natjeraju na priznanja, a ovu praksu primjenjivali su i pripadnici interventnih jedinica tokom privođenja”, naglašeno je u izvještaju, koji je objavljen juče, a rezultat je posjete iz juna 2019. godine.

Kristijan Loda, član delegacije koja posjetila BiH, i predstavnik Sekretarijata Savjeta Evrope, ekskluzivno je rekao da su u Sarajevu, osim ove prakse, imali problem pokušaja sprečavanja predstavnika delegacije da posjete razne ustanove.

“S tim da moram da kažem da je problem manjka saradnje u Sarajevu više rezultat manjka komunikacije nego pokušaja da se spriječi uvid u stanje. Mi komuniciramo preko službenika za vezu u ministarstvima bezbjednosti i ljudskih prava i očigledno nisu sve policijske agencije bile upoznate s našim mandatom i činjenicom da smo u zemlji i da imamo pravo posjetiti bilo koju ustanovu u bilo kom trenutku”, rekao je Loda.

ČITAJ JOŠ:  Hatić verbalno nasrnuo na na gazdu restorana koji toči alkohol pored džamije (VIDEO)

Mirza Hadžiabdić, portparol Policije Kantona Sarajevo, je rekao da su pročitali navode koji su izneseni u izvještaju.

“Preporuke koje su iznijeli pažljivo razmatramo i postupićemo u skladu s njima”, naglasio je Hadžiabdić.

U MUP-u HNK su nam juče rekli da zbog odsustva službenika za odnose sa javnošću nije moguće dobiti komentar, te da se pokušamo obratiti danas.

Jedna od preporuka iz izvještaja je da se pitanje priznanja krivice i provodi i tretira na drugačiji način. Primjera radi, kako je istaknuto, često se priznanje krivice tretira kao potvrda pretpostavki policijskih službenika, umjesto da se pažnja pridaje priznanjima koja mogu biti iskorištena na sudu kao dokazni materijal.

ČITAJ JOŠ:  Teška nesreća: Udario policajca, prevozio tekstilnu robu bez dokumentacije 

“Komitet preporučuje vlastima u BiH, a posebno ministarstvima unutrašnjih poslova FBiH, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona da osiguraju da se policijske dužnosti obavljaju u skladu s relevantnim propisima. S tim u vezi, potrebno je redovno provoditi treninge kada se radi o policijskim inspektorima. Uopšteno gledano, Komitet bi želio da je informisan o različitim elementima koji se odnose na regrutaciju i procedure u radu policijskih službenika”, naglašeno je.

Kao jedna od preporuka navodi se i da bi vlasti na svim nivoima u BiH češće i odlučnije trebalo da govore da zlostavljanja predstavljaju protivzakonito i neprofesionalno ponašanje koje treba da bude sankcionisano.

Dalje se navodi da je u policijskim stanicama u BiH znatno manje zlostavljanja i mučenja zatvorenika i pritvorenika, ali je ovaj problem i dalje prisutan.

Najveći napredak je, sudeći prema izvještaju, ostvaren u policijskim stanicama i zatvorima u RS, posebno kada se radi o Centru javne bezbjednosti Banjaluka, gdje su u izvještajima iz 2011. i 2015. ovog komiteta zabilježena mučenja pritvorenika elektrošokovima, kablovima za struju, vezanje za radijatore i slične radnje.

ČITAJ JOŠ:  Zateturao se izlazeći iz kafića, pao pod prikolicu kamiona i poginuo

Loda je rekao da su ovog puta u ovim institucijama u Republici Srpskoj zabilježena znatna poboljšanja.

“Mi, naravno, ne možemo reći da je ta praksa nestala u potpunosti, ali barem sudeći prema slici koju smo mi stekli u posjetama, razgovorima sa zatvorenicima i drugim osobljem, ovi problemi su praktično nestali. Zabilježili smo nešto od ovih pojava u nekim manjim sredinama poput Trebinja i Teslića, ali generalno stanje se popravilo”, rekao je on.

Inače, kako nam je objasnio Loda, Komitet obavlja periodične redovne izvještaje otprilike svake četiri godine u svakoj od zemalja članica Savjeta Evrope i ad hok posjete u slučaju ako za tim postoji potreba.


Podijelite vijest