AUTOR:
Portal 072info

DATUM:

U Tuzlanskom kantonu pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova počinju s provjerom osoba koje su u BiH stigle iz regija pogođenih koronavirusom, a kojima su nadležne epidemiološke službe izdale rješenje o samoizolaciji. Naime, za one koji se ne budu pridržavali mjera predviđene su sankcije. 

Zbog sve većeg broja prijava građana da se stanovnici tuzlanske regije ne pridržavaju naredbi o 14-dnevnoj samoizolaciji, Krizni štab Ministarstva zdravstva TK bio je prinuđen posegnuti za represivnim mjerama.

Ranije su kazali da je alarmantno stanje po pitanju svijesti građana koji se ne pridržavaju naredbi, ne razmišljajući o tome da izlaskom iz kućne izolacije predstavljaju potencijalnu opasnost za širenje koronavirusa.

– Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova TK spremna je svojim resursima za polazak u kontrolu rješenja o kućnoj izolaciji – kažu iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK.

Na područje Tuzlanskog kantona najviše dolaze osobe s prostora Njemačke, zbog činjenice da im je jednostavnije putovanje omogućemo linijom koja dolazi na Međunarodni aerodrom u Tuzli.

Slučaj zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu dosad nije zabilježen, a kako nam je potvrđeno iz Kantonalnog kriznog štaba, u protekla 24 sata još jedna osoba je testirana. Rezultati analize su negativni na novi virus COVID-19, a od 25. februara do danas ukupno je testirano 18 osoba.

Avaz