Policija ubila dječaka zbog plastične puške

policija_no__ilust_531488S1

Ilustracija

Misleći da dječak u rukama drži pravo naoružanje, policajci u Californiji usmrtili su 13-godišnjaka.

Policija u Californiji ubila je 13-godišnjeg dječaka koji je nosio plastičnu pušku, dan nakon što je jedan srednjoškolac otvorio vatru u školskom kompleksu u Nevadi, ranio dvojicu dječaka i ubio nastavnika, a potom pronađen mrtav.

Potvrđeno je kako je policija u gradu Santa Rosa otvorila vatru na dječaka koji je u ruci držao plastičnu pušku nakon što nije poslušao zapovjed da baci oružje, za koje su policajci vjerovali da je pravo.

Dječak je kasnije identificiran kao Andy Lopez i poginuo je na mjestu događaja, a istraga o ovom oružanom incidentu još traje. Otac ubijenog dječaka Rodrigo Lopez potvrdio je kako je plastična puška pripadala njegovom prijatelju.

Uzaludni Obamini apeli

Pomoćnici lokalnog šerifa ugledali su tinejdžera „s nečim što je izgledalo kao neka vrsta puške“, a u pojasu koji je nosio nađen je i jedan plastični pištolj, navodi se u priopćenju Ureda šerifa okruga Sonoma.

Šerifovi pomoćnici su pozvali pojačanje i više puta zapovjedili dječaku da baci „oružje“ prije nego što su ispalili nekoliko metaka u njega, precizira se u priopćenju, a o tome da se čulo nekoliko pucnjeva svjedočili su i očevici u Santa Rosi.

Šerif Steve Freitas opisao je incident kao „tragediju“ i obećao da će istraga biti temeljna i transparentna.

Glasnogovornica škole, koju je ubijeni dječak pohađao, opisala ga je kao „omiljenog učenika, veoma popularnog i lijepog mladića, izuzetno pametnog i sposobnog“.

Američki predsjednik Barack Obama nedavno je ponovno pozvao na izmjene američkog Zakona o oružju poslije niza pogubnih pucnjava, ali ti prijedlozi nailaze na žestok otpor protivnika ukidanja nošenja i korištenja oružja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE