Policija zaplijenila drogu vrijednu 35 hiljada KM

p 4
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Službenici Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona, Odsjek za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, poduzimajući mjere i aktivnosti na sprečavanju i otkrivanju krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga jučer su na dvije lokacije u Gračanici izvršili pretrese porodične i vikend kuće koje koristi E.V., rođen 1991.godine.

Pretresi su realizovani na osnovu naredbe Općinskog suda Gračanica, a u saradnji sa nadležnim Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, s ciljem otkrivanja, dokazivanja i dokumentovanja krivičnih dijela iz oblasti zloupotrebe narkotičkih sredstava i nezakonitog posjedovanja oružja.

Opojna droga "Cannabis"

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem krivičnih djela, i to: oko pola kg praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, oko 1 kg biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “Cannabis”,  više od 900 komada tableta koje svojim izgledom asociraju na opojnu drogu “extazi”, oko 75 000 KM u raznim apoenima, 5 pušaka (od čega 1 puško mitraljez), više od 1500 komada municije različitog kalibra, 3 pištolja, 2 digitalne vage za precizno mjerenje, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

Oduzete materije će u narednom periodu biti predmet vještačenja.

Istog dana E.V. je lišen slobode, te će danas 30.4.2021.godine, uz Izvještaj, biti predat nadležnom Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. Krivičnog zakona FBIH i Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija iz člana 371. istog Zakona.

– Procjena ulične vrijednosti količine oduzetih narkotičkih sredstava je okvirno 35.000 KM. Pojedinačno, ekstazi vrijedi okvirno 20.000 KM, kanabis okvirno 10.000 KM, a amfetamin 5.000 KM. To ukupno sa oduzetom količinom novca, za koju postoji osnov sumnje da je korišten u svrhe zloupotrebe opojnim drogama, iznosi više od 110.000 maraka – kazao je na današjoj konferenciji za medije direktor Uprave policije Dževad Korman.