8D39024D CF62 4852 85B8 BB01020A8E7B
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula, sa aspekta sigurnosti, ove godine podignuto je na do sada najviši nivo. Prema informacijama do kojih je došao BHT1, sigurnosne agencije zaprimile su dokument o planu mogućeg incidenta. 

U razmjeni informacija, sigurnosne agencije provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja, ističući da pružaju maksimalne napore da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema.

Štab akcije „Srebrenica 2021“ MUP-a Republike Srpske informisao je sigurnosne agencije u BiH o mogućem izazivanju incidenata tokom ovogodišnjeg obilježavanja genocida u Srebrenici.

Iz pozdanog izvora jedne od sigurnosnih agencija, za BHRT je potvrđeno da je u informaciji, između ostalog, navedeno u kojim gradovima se pripremaju određene grupe koje bi mogle izazvati nered.

MUP RS

Policijski službenik je došao do saznanja da bi pojedinci iz nevladinog sektora i boračke organizacije iz Sarajeva i Tuzle, kao i neka lica iz Beograda, trebali iscenirati incident prilikom dolaska učesnika u Potočare, na području Vlasenice ili Bratunca, predstavljajući se kao nezadovoljni Srbi, zbog presude generalu Ratku Mladiću i rušenja Srpske pravoslavne crkve u Konjević Polju, te bi se potom brzo sklonili i utopili u kolonu učesnika, a sa ciljem optuživanja vlasti i MUP-a RS, te primjenu Bonskih ovlaštenja visokog predstavnika za BiH na institucije i funkcionere iz RS.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske nisu komentarisali informaciju o mogućim neredima u Srebrenici.

Ministar Lukač za BHT1 je kazao da policija u Republici Srpskoj, kao i ranijih godina, pruža maksimalne napore i radi na tome da i ove godine u Srebrenici sve protekne bez problema.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH ističu da su sigurnosne mjere podignute na najviši nivo, ali i to da sve pristigle informacije o mogućem ugrožavanju sigurnosti u Srebrenici detaljno provjeravaju i procjenjuju načine djelovanja. 

DRAGAN LUKAČ, ministar unutrašnjih poslova RS

Sve informacije koje mi imamo o eventualnom ugrožavanju od strane pojedinaca, grupa, ili bilo koga bilo kog pojedinca koji će doći na memorijalni skup, dijelimo na vrijeme sa svim policijskim I obavještajnim agencijama u BiH da bi na taj način ukrstili naša asznanja I podatke I da bi na vrijeme preduzeli sve aktivnosti da taj skup prođe u najboljem redu I miru.

MIRSAD VILIĆ, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

U dosadašnjoj razmjeni podataka i njihove analize i procjene nije se došlo do saznanja koja bi ukazivala na ugrožavanje obilježavanja ovog događaja.

Iako iz policijskih agencija ne žele previše govoriti o razlozima podizanja mjera sigurnosti u Srebrenici na do sada najviši nivo, povjerljiv izvor iz jedne sigurnosne agencije za BHT1 je potvrdio da su sigurnosne mjere, osim mogućeg incidenta, na viši nivo podignute i zbog dolaska delegacije Crne Gore koja je nedavno usvojila Rezoluciju o Srebrenici.