Policijski sindikati u FBiH: Migranti ne smiju postati problem policije i građana

Screenshot 5 989 18

Iz Unije samostalnih sindikata policije u FBiH su pozvali nadležne organe i institucije da napokon učine neophodne iskorake i sistemski riješe važna pitanja u vezi migrantske krize.

Kako su naveli, sa sigurnosnog aspekta je nezamislivo donijeti odluku prema kojoj je oko 3.500 migranata iz različitih zemalja i ogromnim međusobnim animozitetom i različitostima smješteno u kampu Blažuj ili što je to bio slučaj u pojedinim kampovima kod Bihaća.

Dodali su da se u više navrata na to upozoravalo, ali da je adekvatna reakcija izostala.

“Migranti ne mogu i ne smiju postati samo problem policije jednog ili dva kantona i njima se moraju mnogo ozbiljnije baviti nadležni organi, a građani i policija, nažalost, trpe posljedice pogrešnih odluka i nedostatak planskih rješenja koja će, između ostalog, uključivati i smještaj migranata u mnogo manjim brojevima na više lokacija po cijeloj zemlji”, kazali su.


Ističu da se ne smije generalizovati migrantska populacija pa tako sve njih smatrati nasilnicima i kriminalcima.

“Vidljivo je da među njima ima izuzetno veliki broj onih koji se ponašaju u skladu sa zakonima ove zemlje i očigledno su u stanju migrantskih potreba, ali ne treba zaboraviti činjenicu da je jedan značajan broj onih koji su počinili brojna krivična djela, među kojima su krađe, razbojništva, učestvovanja u tučnjavi, pa čak i ubistva. Ovog puta brojimo oštećena vozila i utvrđujemo materijalnu štetu, ali ako izostanu adekvatna rješenja, bit ćemo dovedeni u situaciju da brojimo ljudske žrtve, kojih je, nažalost već bilo”, naglasili su iz Unije.

Na kraju su čestitali svim kolegama iz MUP-a KS koji su se na terenu odlično izborili sa svim problemima, a onima koji su povrijeđeni kao i službeniku migrantskog centra žele brz oporavak.

“Sve migrante pozivamo da se ponašaju u skladu sa zakonima ove zemlje, a policijske službenike da u punom kapacitetu primjenjuju zakonska ovlaštenja s ciljem zaštite svojih i života građana. Sve pohvale zaslužuje policija, posebno Kantona Sarajevo i Unsko-sanskog kantona, koje su najviše opterećene problematikom vezanom za migrante. Od nadležnih zahtijevamo urgentno djelovanje uz koordinaciju i aktivno učešće međunarodnih organizacija, kako se ovakve i slične scene koju smo vidjeli u Blažuju nikad više ne bi nigdje ponovile”, poručili su.

Klix

Prethodni članakPrije godinu Wuhan je bio u najstrožijem karantinu, sada se vraća normalnom životu
Sljedeći članakNovalić: Turski investitori grade dvije fabrike u BiH, posao za 200 radnika