Policijski službenici FBiH prijete protestima, nezadovoljni Nacrtom zakona o PIO-u

Policijski službenici FBiH prijete protestima, nezadovoljni Nacrtom zakona o PIO-u
Foto: Ilustracija
Kao gost današnje sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH Mirza Hadžiabdić iz Unije samostalnog sindikata policije FBiH zamolio je premijera Fadila Novalića da nađe rješenje za problem policijskih službenika rekavši da “ne žele provoditi radikalne mjere”.

U razgovoru za Klix.ba Hadžiabdić govori kako Vlada FBiH nije na dobar način prezentirala prosječne penzije policijskih službenika.

“Stvaraju pogrešnu sliku o nama. Naše plate se vežu za čin”, dodaje Hadžiabdić.

Naime, Vlada FBiH je policijskim službenicima ponudila da kroz dopunu zakona propiše da se za obračun njihovih penzija uzima pet najpovoljnijih godina, što znači da bi umanjenje u odnosu na njihove sadašnje penzije bilo od 10 do 15 posto.

“U našem interesu je da se na nas ne stavlja hipoteka kako sprečavamo donošenje zakona. Mi smo rekli da pristajemo na dopunu zakona o policijskim službenicima, ali uz uslov da se u prijelaznim i završnim odredbama zakona o PIO-u definiše da će se na policijske službenike odnositi poseban propis”, naglasio je Hadžiabdić.

Kako saznajemo, narednih dana će svi policijski sindikati usaglasiti na koji način će djelovati. U slučaju da ne postignu dogovor s Vladom FBiH, kaže nam Hadžiabdić, najavit će i organizirati proteste.

“Insistiramo da u prijelaznim odredbama zakona o PIO-u stoji drugi propis kojim će se utvrditi način obračuna penzija policijskih službenika”, dodao je Hadžiabdić.

Izračun koje je radio Federalni zavod penzijskog i invalidskog osiguranja pokazuje da bi prema novim propisima prosječna penzija policijskog inspektora, koji je tokom 2017. godine ostvario pravo na penziju, iznosila 1.277 KM.

Prema istim izračunima, prosječna penzija policajaca i narednika sa srednjom stručnom spremom koji su pravo na penziju stekli u prvoj polovini ove godine iznosila bi 1.094 KM.

Predstavnici Vlade FBiH i Unije samostalnog sindikata policije FBiH prošle sedmice su trebali potpisati usaglašeni tekst dogovora vezanog za status policijskih službenika u novom prijedlogu zakona o PIO-u.

Iako su pojedini mediji prenijeli informaciju da su dvojica od šest prisutnih sindikalnih predstavnika odustali od potpisivanja dokumenta koji, između ostalog, predviđa da se u zakonu definira pojam policijskog službenika, iz Unije samostalnog sindikata policije FBiH tvrde nam da su oni jednoglasni u njihovom zahtjevu.

Usaglašeni dokument je predviđao da Vlada FBiH utvrdi Prijedlog zakona o dopuni zakona o policijskim službenicima FBiH, u tekstu kako je dogovoreno na ovom sastanku, a kojim bi se definirao način izračuna penzija policijskih službenika i isti uputio u parlamentarnu proceduru po skraćenom ili hitnom postupku.

Klix.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica