dz 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
NER FIT

Građani Bosne i Hercegovine posljednjih nekoliko mjeseci suočavaju se s konstantnim poskupljenjem hrane, međutim, to se, izgleda, ne odnosi na parlamentarce i službenike u Parlamentu Federacije BiH.

Restorani i bifei

Faksimil dijela revizorskog izvještaja
 • Faksimil dijela revizorskog izvještaja
 • FIXGEHALT

  Naime, u revizorskom izvještaju za Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH navodi se da se od 2009. godine nisu mijenjale cijene u restoranima i bifeima u zgradama i prostorijama koje koriste institucije Federacije.

  – Cijene su određene cjenovnikom ugostiteljskih usluga koji je donio direktor Službe u februaru 2009. godine, po pribavljenom pozitivnom mišljenju Federalnog ministarstva trgovine i uz dobivenu saglasnost Vlade Federacije BiH. Služba primjenjuje normative utroška materijala (za hranu i kafu) koje je direktor donio u junu 2009. godine – konstatirali su revizori.

  Međutim, na tome se priča ne završava. Osim toga što se radi o cjenovniku iz 2009. godine, koji je na snazi i danas, revizori su utvrdili da su i te cijene prethodno sačinjene na bazi kalkulacija te, na osnovu provedenih postupaka javnih nabavki i podataka navedenih u tenderskoj dokumentaciji, ne mogu potvrditi da su ulazni podaci za kalkulaciju relevantni.

  LIDER

  Cijene iz maja

  Federalni revizori nalažu kako Služba treba izraditi analizu finansijskog poslovanja Servisa za pružanje ugostiteljskih usluga i tržišnu analizu cijena usluga kako bi dobila potrebnu saglasnost za izmjene cjenovnika i kako bi opravdala predložene kalkulacije cijena u pogledu stvarne cijene i pokrića dijela troškova iz ugostiteljske djelatnosti.

  S druge strane, sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) izračunao za juli ove godine iznosi 2.070,79 KM i za 27,45 KM je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

  Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za maj ove godine iznosila je 982 KM i za osam KM je niža od iznosa u prethodnom mjesecu. Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 47,42 posto. Dakle, ni dvije prosječne plaće nisu dovoljne da bi se pokrili osnovni troškovi življenja u FBiH.

  Tužbe za skoro 4 miliona

  Nadalje, revizori su naveli da su, kada je riječ o radu Službe za zajedničke poslove, u toku sudski postupci za naplatu potraživanja od zakupnina za 72 korisnika poslovnih prostora za koje ukupni tužbeni zahtjevi iznose 3.942.906 KM.

  – U ovim sudskim postupcima većina zakupaca su fizička lica. Bez obzira na to što su korisnici poslovnih prostora tuženi, njih 16 koristilo je prostore i u revidiranoj godini – naveli su revizori.