Političari o protestima 11. septembra: Svako ko želi pravnu državu i pravdu, treba biti uz porodicu Memić

p 4
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Porodice Memić i Dragičević, koje se godinama bore protiv korumpiranog sistema i pokušavaju dokazati da su njihovi sinovi Dženan i David ubijeni, organizirat će velike proteste u Sarajevu na trgu ispred Narodnog pozorišta 11. septembra s početkom u 13 sati.

Pitali smo bh. političare da li podržavaju proteste porodica Memić i Dragičević i njihovu borbu za pravdu i istinu.

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kaže za portal “Avaza” da je vrlo žalosno da živimo u zemlji u kojoj toliko godina treba organizirati proteste da bi se ušlo u proces otkrivanja, procesuiranja i kažnjavanja onih koji su uradili taj zločin. 

– Svakako da podržavam opravdane proteste porodice Memić koje organiziraju zbog evidentnih i instruktivno utvrđenih propusta, manipulacija i zloupotreba pravosudnog sistema. Zaista smatram da pravosuđe konačno treba postati demokratski institut u funkciji zaštite života, prava i imovine građana, a ne poligon za političku borbu za ovladavanje sudbinama i životima građana te obračunavanje s neistomišljenicima kroz manipulacije pravosudnih sistema. Ni na koji način ne treba politički manipulirati time. Podržavam sve, ne samo porodicu Memić, da se na ovakav način bori za pravdu – zaključio je Nikšić.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB), također, neupitno podržava proteste 11. septembra ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. 

– Kao čovjek i neko ko je dva puta bio ministar sigurnosti BiH, apsolutno podržavam da se mora sankcionirati svako ubistvo, kao i oni koji su pomagali ili sakrivali ubicu i ometali rad pravosuđa. U slučaju porodice Memić se otkrila sva destruktivnost državne mafije, koja seže od bh. vladajućih struktura do pravosuđa. Uostalom, jedan od glavnih razloga što se na svaki način želi smijeniti glavna tužiteljica, gospođa Gordana Tadić, nastavak je pokušaja da se sakriju izvršioci Dženanovog ubistva i onih koji su ometali istragu. Svako ko želi pravnu državu i pravdu, treba biti uz porodicu Memić, kao i uz porodice drugih, ranije ubijenih osoba, koje su bile žrtve državne mafije – kazao je Radončić za portal “Avaza”.

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu, poslala je podršku porodici Memić. Navela je kako neće prisustvovati protestima isključivo iz razloga da se njeno prisustvo ne bi protumačilo kao lično političko profitiranje.

– Naravno da podržavam pravo porodice da protestira i naravno da podržavam sada već tragičnu i višegodišnju borbu porodice za istinom koja dotiče samu srž našeg pravosudnog sistema, ali i političkih centara moći. Ne podržavam ovo javno jer ne želim da lično ja profitiram od toga, no, kao građanin BiH, apsolutno podržavam – poručila je Ćudić.

Ibrahim Hadžibajrić, potpredsjednik Narodnog evropskog saveza BiH, također šalje svoju podršku porodici Memić.

– Ukoliko budem tu, sigurno ću se pridružiti protestima. Pravda se mora istjerati načistac, bila ona ovakva ili onakva – rekao je Hadžibajrić.

Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adil Osmanović kaže da podržava sve ono što će doprinijeti da pravda pobijedi i da istina izađe na vidjelo.

– Ne znam hoću li doći na proteste, jer nisam siguran da ću biti u Sarajevu – kazao je Osmanović.

GODISNJICA
MARKETING