Političarka osuđena na sedam godina zatvora zbog korupcije, odmah ide u zatvor

Na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena je nepravomoćna presuda bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel (SDP) i suoptuženicima kojima se na teret stavlja niz koruptivnih djela. Svi optuženi proglašeni su krivima po svim tačkama optužnice.

Lovrić Merzel nepravomoćno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina. Budući da je izrečena kazna viša od 5 godina, bivša SDP-ova županica odmah će ići u Remetinec.

Silvio Kobeščak osuđen je na jednu, a Dalibor Rožanković i Bernard Popec osuđeni su na godinu i šest mjeseci zatvora.

Proglašena krivom po svim tačkama optužnice

Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Željka Žužića. Lovrić Merzel i Popec proglašeni su krivima i zbog kupovine zgrade Hitne pomoći. Merzel je proglašena krivom i za plaćanje svojih savjetnika za posao koji su ionako trebali obavljati, za plaćanje poslova svojim poznanicima i rodbini, za organiziranje privatnih domjenaka na štetu županije, za peglanje službenih kartica županije za privatne troškove i za angažiranje konobara za domjenke na štetu Hrvatskih šuma, piše Index.hr.

Podsjetimo, optužnica protiv Marine Lovrić Merzel potvrđena je još potkraj 2015., no početak suđenja odgađan je nekoliko puta.

Suđenje bivšoj županici počelo je krajem juna 2018., a formalno je krenulo iz početka krajem septembra te godine pred sudskim vijećem kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je ranije u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu USKOK-a s pokajnikom Željkom Žužićem koji je još 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto hiljada eura mita.

USKOK: Županica primljeno mito prikrivala kupnjom stana

Bivšu županicu USKOK tereti da je od poduzetnika Željka Žužića 2011. uzela 100.000 eura mita kako bi mu osigurala poslovne udjele u kompaniji Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njenog suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića.

Lovrić Merzel također je, po USKOK-ovim sumnjama, suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji, poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu, čime se njegova kompanija nezakonito okoristila za oko 4 milion kuna, dok je županija oštećena za 5.6 miliona kuna.

Bivšu županicu USKOK tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama rođendana te nabavljala hranu za privatne potrebe. Terete ju i da je od 2005. do 2013. službenim karticama potrošila 165.000 kuna za privatne troškove hrane, pića i goriva.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE