Screenshot 4 45
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 14, 2021 @ 14:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Kompleksnost bosanskohercegovačke političke krize teško je opisati kroz ustaljene fraze i floskule protagonista. Većina rečenica iz političkog blata liče jedna na drugu i građanin kojeg politika ne zanima, već želi samo srž informacija, postaje talac ispraznih poruka. Borba koja intenzivno traje mjesecima ulazi u fazu kulminacije. I dok građani tonu u praznično-blagdansko ruho, politički procesi kreiraju izuzetno složeno stanje. Dok vlast jednog entiteta, personificirana kroz lik i djelo Milorada Dodika, kreće u formiranje parainstitucija, pokretanjem poteza koji su odraz secesionizma, u drugom entitetu se vodi grčevita borba za Izborni zakon.

Dakle, u jednom dijelu države međunarodna zajednica moderira i apelira na dogovor o Izbornom zakonu države, a u drugom dijelu neki drugi političari aktivno rade na urušavanju te iste države. Plastično – na sceni imamo borbu za reforme, kako bi država bila funkcionalnija, te paralelne borbe koji će oslabiti ili potpuno ugušiti državu.

Bajka kao ogledalo

Nekada davno iza sedam gora i iza sedam mora živjelo je mnogo braće. Imali su dovoljno prostran stan koji su naslijedili od svojih predaka i koji nisu imali pravo prodavati niti trgovati njime, jer ga trebaju ostaviti svojoj djeci. Imali su više problema, ali su svi bili rješivi. Problemi su bili očekivani s obzirom na to da je svaki od braće imao svoje afinitete. Ipak, u jednom trenutku jedan brat je počeo praviti probleme zahtjevima da se stan proda i novac podijeli. U suprotnom je zaprijetio da će on prodavati dijelove namještaja.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Kada su se ostala braća usprotivila, kazavši mu da na to nema pravo, jer je stan zajednički, a i namještaj je zajednički, neposlušni brat nije se osvrtao. Ostala braća potom se obratiše sudu za medijatorstvo. I dok su čekali odgovor, očekujući da će sud postupiti po pravu većine, dobili su komentar da trebaju saslušati zahtjeve buntovnog brata, sjesti za sto i pokušati pronaći neko srednje rješenje kako bi i buntovni brat bio zadovoljan.

U ovom karikiranom primjeru može se sažeti suština bh. političkog problema koji generira Milorad Dodik, predvodeći udare na državu. U realnosti ulogu suda ima međunarodna zajednica.

Upravo su predstavnici međunarodne zajednice, čelnici vodećih stranih ambasada, nakon što je Narodna skupština RS-a izglasala zaključke kojim je zadužila Vladu da u roku od šest mjeseci napravi zakone za povlačenje entiteta iz Oružanih snaga, VSTV-a i Uprave za indirektno oporezivanje, poslali poruku u kojoj su na neki način relativizirali suštinu problema.

“Političari u RS-u i oni u FBiH imaju prilike da nastave dijalog i da hitno pronađu rješenje. Ohrabrujemo sve lidere da izgrade uzajamno povjerenje tako što će odmah prekinuti zapaljivu retoriku i onu koja dovodi do podjela te da se vrate u državne institucije u punom kapacitetu, gdje se također može razgovarati o pitanjima po kojima ne postoji dogovor. Fokus sada treba biti na postizanju napretka u reformama koje su važne građanima i za put pristupanja EU”, zaključuje se u zajedničkom saopćenju ambasada zapadnih zemalja.

Problema je mnogo, ali je suština mnogo jednostavnija nego se čini. Da bi se pravile reforme, država prvo mora biti sigurna. I ukoliko neko nedvosmisleno udara na temelje države, zašto bi se takva politika legitimizirala pozivima na kompromis. I tek kada se destruktivne politike povuku i sankcionišu, u takvim okolnostima je moguće insistirati na neophodnom dogovoru.

LIDER